Kalastuslain muutos etenee eduskunnassa

Muutosten myötä Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntien asukkailla on jatkossa oikeus lunastaa henkilökohtainen kausilupa.

Sápmi
Lohi.
Minna Aula / Yle

Kalastuslain uudistus etenee eduskunnassa. Maa- ja metsätalousvaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi muutokset kalastuslakiin. Muutosten myötä Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntien asukkailla on jatkossa oikeus lunastaa Metsähallitukselta henkilökohtainen kausilupa omassa kunnassa sijaitsevien lohen ja taimenen nousualueiden kalastukseen.

Edellisessä kalastuslain muutoksessa Inarin, Utsjoen ja Enontekiön kuntalaisilta vietiin vapaa kalastusoikeus. Kuntalaiset joutuivat samalle viivalle turistikalastajien kanssa ja joutuivat ostamaan Metsähallitukselta vuorokausiluvan valtion virtavesiin turistien tapaan.

Myös jokivarsien asukkaat ovat olleet tyytymättömiä uuteen kalastuslakiin, joka rajoittaa koskialueilla kalastavien mahdollisuuksia päästä mukaan jokialueiden päätöksentekoon.

Maa- ja metsätalousvaliokunta edellyttää, että hallitus selvittää mahdollisimman pian myös lainmuutostarpeet koskitilojen osalta.