Hyppää sisältöön

Sinituote panostaa vahvasti kierrätykseen – muovijätteestä syntyy siivousvälineitä

Tänä vuonna Sinituotteen käyttämästä muovista siivousvälineiden valmistuksessa jo neljännes on kierrätysmateriaalia.

Siivousvälineitä valmistetaan Sinituotteen tehtaassa Kokemäellä. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Satakunnassa Kokemäellä siivousvälineitä valmistava Sinituote Oy alkoi käyttää kierrätysmuovia tuotteissaan viime syksynä. Suomalainen perheyritys ja Pohjoismaiden suurin siivousvälinevalmistaja muodostaa yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa monialaisen SINI-konsernin.

Vauhti kierrätysmuoviin siirtymisessä on ollut nopeampaa kuin yhtiössä alun perin uskottiin. Nyt kierrätysmuovin osuus on 25 prosenttia.

Sinituote on asetttanut tavoitteeksi, että vuoden 2021 loppuun mennessä 30 prosenttia yhtiön käyttämästä muoviraaka-aineesta on kierrätysmuovia tai muuta ekologista materiaalia.

Takana kahden vuoden opettelu ja testikokemukset

Kierrätysmuoviin siirtyminen on vaatinut Sinituotteelta paljon testaamista ja yhtiöllä on tähän muun muassa oma laboratorio.

Parin vuoden testaamisen jälkeen kierrätysmuoville on löytynyt oikeat kohteet tuotannossa.

Toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotzin mukaan kuluttajat ovat ottaneet kierrätysmateriaalin hyvin vastaan. Kuva: Tapio Termonen / Yle

– Olemme oppineet tekemään toimivia käyttötavaroita kierrätysmuovista. Minun tietojeni mukaan ainakin Suomessa olemme suunnannäyttäjä ja aika ison askeleen edellä alan muita toimijoita kierrätysmuovin käytössä, sanoo toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz.

Kuluttajilta hyvä vastaanotto kierrätysmuovituotteille

Aivan kaikkeen kierrätysmuovi ei sovi siivousvälineissäkään. Sinituotteen tavoitteena on kuitenkin se, että noin kymmenen vuoden kuluttua yhtiössä ei käytetä enää ollenkaan fossiilisesta raaka-aineesta valmistettua muovia.

– Olemassa on jo teknologioita, joiden avulla voidaan valmistaa esimerkiksi ruokateollisuuden jätteistä tai sokeriruokopohjaisesti täysin muovia korvaavia materiaaleja, toimitusjohtaja Hamro-Drotz kuvailee.

Toimitusjohtaja Hamro-Drotzin mukaan kuluttajat ovat ottaneet kierrätysmuovista valmistetut tuotteet hyvin vastaan. Sinituotteen myynti on kasvanut viime syksystä noin 20 prosenttia.

.
.