Pienen ylistarolaisyrityksen tuotteilla on miljoonayleisö – monet Helsinki-Vantaan lentoaseman tiskeistä ja tuoleista on Ari Pellisen firmassa tehty

Ari Pellisestä tuli yrittäjä 13 vuotta sitten. Nyt hänen yrityksensä valmistamat tuotteet vastaanottavat matkailijat Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

yrittäjyys
Erikoiskaluste Ari Pellinen Oy:n yrittäjä Ari Pellinen
Ari Pellinen on toiminut yrittäjänä 13 vuotta. Erikoisvalmisteista puupalkkia pystyy kannattelemaan vaikka yhdellä kädellä.Antti Kettumäki/Yle

Ylistarolaisesta Ari Pellisestä tuli yrittäjä 13 vuotta sitten.

Perinteikkäässä puusepänliikkeessä työskennellyt Pellinen osti tuolloin työnantajansa yrityksen. Nyt Erikoiskaluste Ari Pellinen Oy valmistaa erikoiskalusteita ja sen tuotteita voi nähdä muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Helsinki-Vantaan lentoasema laajentaa (siirryt toiseen palveluun) jatkuvasti. Se on Suomen ja suomalaisen designin käyntikortti jo lähes parillekymmenelle miljoonalle matkailijalle vuodessa.

Osa lentoaseman julkisissa tiloissa sekä monissa ravintoloissa olevista myyntitiskeistä, sohvista ja muista sisustusmateriaaleista on Ari Pellisen yrityksen käsialaa. Pellisen yritys on tehnyt kalusteita myös muihin julkisiin kohteisiin.

– Työnlaatu, tomintatapa ja toimitusvarmuus ovat ovat sellaisia asioita, joilla tilauksia on riittänyt. Edellinen työ myy jo seuraavaa, sanoo Ari Pellinen.

Kilpailu on kuitenkin alalla kiristynyt. Helsinki-Vantaan lentoasemallakin rakennetaan uusia kansainvälisiä ketjuravintoloita, jotka teettävät rakenteet muissa maissa ja myös asentajat tulevat ulkomailta.

– Lentokenttä on kasvanut niin isoksi, että ei me voitaisi kaikkia enää tehdä. Kyllä kaikille kuitenkin tilauksia riittää ja kilpailu on vain hyvästä. Hinta pitää olla kohdallaan.

Ari Pellisen yrityksen valmistamiin rakenteisiin ja kalusteisiin voi törmätä eri puolilla Helsinki - Vantaan lentoasemaa.
Ari Pellisen yrityksen valmistamiin rakenteisiin ja kalusteisiin voi törmätä eri puolilla Helsinki - Vantaan lentoasemaa.Erikoiskaluste Ari Pellinen Oy

Rakenteet pitää olla turvalliset

Helsinki-Vantaalla liikkuu (siirryt toiseen palveluun) päivittäin tuhansia matkailijoita ja paloturvallisuus on otettu tarkasti huomioon. Puurakenteiden pitää olla sellaista materiaalia, ettei ne pala helpolla.

– Palomääräykset ovat tiukat ja niitä pitää noudattaa. Esimerkiksi kankaiden pitää olla palosuojattuja ja rakenteissa käytetään paloa hidastavia materiaaleja - varsikin katto- ja seinämateriaaleissa, Ari Pellinen sanoo.

Ylistarossa tehdään parhaillaan brittiläisen kokin nimeä kantavaan ravintolaan sisustuselementtejä.

– Emme voineet tehdä esimerkiksi kattopalkkeja isosta lankusta, joka olisi nopeaa ja helppoa, vaan palkit tehtiin kennorakenteisena. Millin viilupinnan alla pitää olla paloa hidastavat levyt, tarkentaa Ari Pellinen.

Kasataan, puretaan ja kasataan

Pellisen tehtaalla työskentelee kymmenen henkilöä ja kiireeseen palkataan muutamia henkilöitä lisää. Rakennuskomponentit tehdään Ylistarossa valmiiksi, mutta ne puretaan kuljetusta varten.

– Kalusteet rakennetaan siksi, että ne menevät työmaalla varmasti paikalleen. Tehtaalla lähes kaikki tehdään itse, niin metallityöt kuin sohvien pehmennyksetkin. Toki esimerkiksi lasit ja kankaat hankitaan alihankkijoilta.

Ari Pellinen kertoo, että arkkitehti suunnittelee ratkaisut ja häneltä tulee kuvat, mutta suunnittelu jatkuu tehtaalla. Myös toteuttaminen on nopeaa. Joskus valmiit tuotteet pitää olla asiakkaalla jo alle kahdessa kuukaudessa sopimuksen tekemisestä.

– Suunnittelu jatkuu siten, että käyn työmaalla ottamassa mitat ja piirrän ne vielä pieniksi malleiksi. Arkkitehdin kuvat ovat ohjeellisia ja näyttävät vain sen, miltä tuotteen pitää näyttää päältä päin. Työmiehet tekevät kuvista valmiita rakenteita, kertoo Ari Pellinen.