Tyypillinen eduskuntavaaliehdokas Savo-Karjalassa: hieman alle viisikymppinen mies – alle 30-vuotiaita vain murto-osa

Vanhimmat ehdokkaat vaalipiirissä ovat 74-vuotiaita. Neljä alueen kuntaa ei saanut yhtään omaa ehdokasta.

vaalit
Savo-Karjalan eduskuntavaalit 2019, ikäjakauma grafiikka
Joonas Nieminen / Yle

Eduskuntavaaliehdokkaiden ikähaitari on erittäin laaja Savo-Karjalassa. Tiistaina päättyneeseen määräaikaan mennessä vaalipiirissä tuli listoille 165 ehdokasta. Naisia on 68 ja miehiä 97.

Ehdokkaista kolme on 18-vuotiaita. Nuoria, alle 30-vuotiaita on listoilla yhteensä 19. Se on vain 11,5 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Täyden listan jättäneistä isoista puolueista nuorimmat ehdokkaat on Savo-Karjalassa vihreillä. Heillä ehdokkaiden keski-ikä on runsaat 39 vuotta.

Toiseksi nuorin keski-ikä on kokoomuksella, hieman yli 46 vuotta. Kolmanneksi nuorin keski-ikä on perussuomalaisilla, 46,8 vuotta. Keskusta on lähes samassa, 46,9 vuotta.

Isoista puolueista suurin keski-ikä on kristillisdemokraateilla. Puolueen ehdokkaiden keski-ikä on Savo-Karjalassa 51,4 vuotta. Sinisillä keski-ikä on 50,4 vuotta ja sosiaalidemokraateilla 48,9 vuotta.

Ehdokkaan keski-ikä on 47,5 vuotta

Vähintään 60-vuotiaita ehdokkaita on 27. Kuusikymppisiä tai sitä iäkkäämpiä on siis yli 16 prosenttia vaalipiirin ehdokkaista.

Puolueiden listoilla on Savo-Karjalassa kaksi 74-vuotiasta ehdokasta. Piirin tyypillinen kansanedustajaehdokas on 47,5-vuotias mies.

Naisehdokkaiden keski-ikä on 45,9 vuotta ja miesten keski-ikä on hieman suurempi, 48,6 vuotta.

Pohjois-Savon selvästi suurempi asukasmäärä heijastuu osaltaan ehdokasasetteluun. Savo-Karjalasta kansanedustajan paikkaa tavoittelevista lähes 60 prosenttia eli 98 henkilöä on Pohjois-Savosta.

Äänioikeutettuja on Pohjois-Savossa 204 838 ja Pohjois-Karjalassa 135 872. Pohjois-Savossa on siis puolitoistakertainen määrä äänestäjiä Pohjois-Karjalaan verrattuna.

Keitele, Tervo, Vieremä ja Valtimo jäivät ilman omaa ehdokasta

Pohjois-Karjalasta ehdokkaita on nyt 62 ja viiden ehdokkaan kotikunta ei ole vaalipiirin alueella. Ehdokasasettelussa korostuvat myös suurimmat kaupungit ja maakuntakeskukset Kuopio ja Joensuu.

Kuopiosta ehdolle lähtee 43 ja Joensuusta 32 henkilöä. Piirin kahdesta suurimmasta kaupungista on siis yhteensä 75 ehdokasta. Se on yli 45 prosenttia listan nimistä.

Pohjois-Savossa Siilinjärveltä on 11, Iisalmesta 10 ja Varkaudesta yhdeksän ehdokasta. Pohjois-Karjalassa kakkonen on Liperi seitsemällä ehdokkaalla. Outokummusta ja Tohmajärveltä on molemmista neljä ehdokasta.

Useassa pienessä kunnassa on vain yksittäisiä ehdokkaita. Kokonaan ilman omaa ehdokasta Savo-Karjalan kunnista jäivät tällä kertaa Keitele, Tervo, Vieremä ja Valtimo.

Yhden ehdokkaan kuntia ovat Pohjois-Savossa Kaavi, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi ja Vesanto. Pohjois-Karjalassa vain yksi ehdokas on puolestaan Ilomantsista, Lieksasta ja Polvijärveltä.

Savo-Karjalan vaalipiiristä valitaan kevään eduskuntavaaleissa 15 kansanedustajaa. Piirin asukasluku on pienentynyt ja siksi ehdokkaita pääsee läpi nyt yksi aiempaa vähemmän.

Vaalipiirilautakunta vahvistaa ehdokasasettelun torstaina 14. maaliskuuta. Ennakkoäänestys alkaa 3. huhtikuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta.