Huijarin epäillään vieneen 7 miljoonaa euroa pörssiyhtiö Telesteltä – tulosvaroituksen antanut toimitusjohtaja: "Heikko kohta on löytynyt"

Huijarit höynäyttivät teknologiafirman tytäryhtiötä identiteettivarkauden avulla eli tekeytymällä joksikuksi toiseksi.

Turussa pääpaikkaansa pitävä Teleste kehittää video- ja laajakaistateknologioita. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Teknologiayhtiö Telesten ulkomaisen tytäryhtiön epäillään joutuneen rikoksen kohteeksi. Huijarit saivat identiteettivarkauden ja muiden rikollisten toimien avulla Telesten tytäryhtiön siirtämään noin 7 miljoonaa euroa.

Telesten toimitusjohtajan Jukka Rinnevaaran mukaan tapaus on hyvin tuore, mutta yksityiskohdista hän ei suostu tässä vaiheessa kertomaan.

– Meillä on listayhtiönä velvollisuus kertoa rikosepäilystä, mutta en pysty kommentoimaan tapausta tässä vaiheessa rikostutkinnan turvaamiseksi, sanoo Rinnevaara.

Epäillyn rikoksen takia pörssiyhtiö Teleste antoi tänään tulosvaroituksen. Yhtiö kirjaa kertaluonteisia kuluja huijatun summan verran, koska se ei tässä vaiheessa pysty arvioimaan mahdollisten vakuutuskorvausten ja takaisin saatavien varojen määrää.

Heikko kohta on löytynyt.

Jukka Rinnevaara, toimitusjohtaja

Teleste kertoo tiedotteessaan tehneensä tutkintapyynnön rikoksen tekomaiden viranomaisille ja antavansa tutkinnalle kaiken tukensa. Koska poliisitutkinta on kesken, teknologiakonserni ei tässä vaiheessa kerro missä maassa epäillyn rikoksen kohteeksi joutunut tytäryhtiö sijaitsee. Telestellä on tytäryhtiöitä useassa eri Euroopan maassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Kiinassa ja Arabiemiraateissa.

Rinnevaaran mukaan rikosepäilyä tutkitaan useammassa maassa, mutta se ei hänen mukaansa tarkoita, että varsinainen tapahtuma olisi ollut useammassa maassa.

Teleste voitti Turun kauppakamarin vientipalkinnon vuonna 2015. Kuvassa vasemmalta Jaana Mäkikalli, Hanno Narjus, Jukka Rinnevaara ja Matti Löyttyniemi. Kuva: Åbo Handelskammare

Teleste ryhtyy nyt varotoimenpiteisiin

Toimitusjohtaja Jukka Rinnevaara kertoo, että rikosepäily ei vaikuta konsernin tai tytäryhtiön operatiiviseen toimintaan. Huijausepäilyn takia Teleste aikoo käydä läpi toimintaansa, ettei vastaavaa tapahtuisi jatkossa.

– Heikko kohta on löytynyt, vaikka näihin asioihin on kiinnitetty huomiota aikaisemminkin. Me käymme nyt kaikki toiminnot läpi ja tarkennamme varotoimenpiteitä.

Teleste kehittää video- ja laajakaistateknologioita. Turussa pääkonttoriaan pitävällä yhtiöllä on maailmanlaajuisesti töissä 1 400 henkilöä ja vuonna 2018 sen liikevaihto oli 250 miljoonaa euroa. Konsernilla on toimipisteitä 20 maassa.

Tammikuussa uutisoitiin, että ulkoministeriöltä huijattiin 400 000 euroa kehitysapurahoja. Rikollisten epäillään hakkeroituneen YK:n kehitysohjelman UNDP:n palvelimelle ja lähettäneen järjestön työntekijöiden nimissä sähköposteja, joilla erehdytettiin ministeriö maksamaan kehitysapurahoja väärille tilille.

Rinnevaara ei tunne ulkoministeriön huijaustapausta tarkemmin eikä tässä vaiheessa kommentoi, onko kyse samantyyppisestä identiteettivarkaudesta.

Uutista korjattu 6.3.2019 klo 21.53: Vientipalkintokuvan kuvatekstissä on korjattu yhden henkilöistä sukunimeksi Narjus ja vaihdettu suomenkielinen nimi Turun kauppakamarille.