Isisin kalifaatista kotiin haikaileva "Sanna" videolla: "Pystyn elämään normaalia elämää Suomessa"

Suomalaisittain englantia puhuva nainen toivoo videolla, että olisi palannut Syyriasta aiemmin. "En tiedä, tämä oli kohtaloni."

Isis
Nainen ja hänen naitettu 13-vuotias tyttärensä haluavat Syyriasta Suomeen – useat välineet kertovat "Sannasta" ja "Sumayasta", jotka tahtovat palata
Nainen ja hänen naitettu 13-vuotias tyttärensä haluavat Syyriasta Suomeen – useat välineet kertovat "Sannasta" ja "Sumayasta", jotka tahtovat palata

Musta kaapu peittää kaiken paitsi naisen silmät. Hän istuu syyrialaisella aavikolla ja kertoo elämästään terroristijärjestö Isisin kalifaatissa englanniksi – mutta tutun suomalaisella aksentilla.

– Elän täällä vain normaalia elämää, en tehnyt mitään rikollista. Toivon, ettei hallitus (...) oikeudenkäyntiä tai jotain, että näkevät minun olevan normaali ihminen ja että pystyn elämään normaalia elämää Suomessa, "Sanaksi" uutistoimisto AFP:n videolla nimetty nainen sanoo.

Hän on mitä ilmeisimmin helsinkiläinen Sanna, jota kurditoimittaja ja useat muut toimittajat ovat haastatelleet Syyriassa. Taustalla istuu beigeen takkiin puettu lapsi.

CNN:lle Sanna kertoi, että hän tuli Syyriaan miehensä, marokkolaisen putkimiehen kanssa neljä vuotta sitten käännyttyään muslimiksi.

– Aluksi kaikki oli normaalia, ei pommituksia tai muuta. Se oli mukavaa. Me olimme onnellisia, kuin normaalia elämää. Yhdessä vuodessa kaikki muuttui. Sitten alkoi olla enemmän pommituksia, nainen kertoo AFP:lle.

– Äiti, sanoo lapsi taustalta kirkkaalla suomen kielellä.

Sannan ikää on videon perusteella vaikea arvioida. Silmäkulmissa näkyvät elämän juonteet.

– Haluaisin muuttaa sen, että en olisi tullut, että olisin palannut aiemmin. Mutta en voi muuttaa historiaa, en voi muuttaa menneisyyttäni. En tiedä, se oli kohtaloni.

Lue lisää:

Mediatiedot: Nainen ja hänen naitettu 13-vuotias tyttärensä haluavat Syyriasta Suomeen – useat välineet kertovat "Sannasta" ja "Sumayasta", jotka tahtovat palata

Amnestyn pääsihteeri vierastaistelijoiden perheistä: "Tuokaa kansalaisenne takaisin"

Kalifaattiin lähtenyt, kotiinpaluusta haaveileva teini menettämässä Britannian kansalaisuuden

Isisin kalifaatti on mennyttä, mutta järjestö voi vielä nousta – neljä kysymystä terrorijärjestön tulevaisuudesta

Kuuntele myös Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman jakso Eurooppaan palaavista Isisin vierastaistelijoista.

Isisin vierastaistelijoiden paluu Euroopan päänsärkynä

Lähteet: AFP