Hyppää sisältöön

Suomalaismepit eri linjoilla EU:n pakotelauselmasta – Sarvamaa: Hautala toimii samaan suuntaan kuin Kreml

Heidi Hautala kiistää amerikkalaislehdessä esitetyt syytökset, joiden mukaan hän olisi yrittänyt vesittää EU-parlamentin ns. Magnitski-päätöslauselmaa.

Petri Sarvamaa ja Heidi Hautala. Kuva: AOP / Lehtikuva

BRYSSEL Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok.) arvostelee vihreiden europarlamentaarikkoa Heidi Hautalaa Venäjän etujen myötäilystä.

Sarvamaa otti kantaa amerikkalaisen Daily Beast -lehden artikkeliin (siirryt toiseen palveluun), jossa Hautalan väitetään yrittäneen viedä pohjaa korruption vastaiselta päätöslauselmalta.

Lehden nimettömät lähteet kritisoivat sitä, että Hautala on vastustanut Sergei Magnitskin nimen mainitsemista päätöslauselmassa.

– Vahvistan vain sen, että [Hautala] toimii tässä Magnitskin nimiasiassa aktiivisesti samaan suuntaan kuin Kreml, Sarvamaa sanoi Twitterissä.

Sarvamaa korosti Ylelle ottavansa kantaa vain nimikysymykseen, ei päätöslauselman sisältöön.

– Tarkoitan, että Kremlin intressissä ei ole se, että Magnitskia liitetään EU-lainsäädännössä ihmisoikeuksiin. Venäjä ei pidä siitä, että EU:ssa puuhataan sen nimistä juttua, Sarvamaa sanoo.

– En todellakaan väitä, että hän olisi tietoisesti Venäjän asialla. Totesin vain, että hän toimii tässä asiassa yhtäläisellä intressillä. En tiedä sitä motiivia tai miksi hän on ollut niin aktiivisesti liikkeellä, Sarvamaa jatkaa.

Hautala on kiistänyt Daily Beastin syytökset Venäjän myötäilystä. Hän korostaa kannattavansa päätöslauselmaa.

– Kantani on yksiselitteisen selkeä: kannatan täysin EU:n henkilöön kohdistuvia seuraamusjärjestelyjä ihmisoikeusrikkomuksiin, Hautala viestitti Ylelle.

Hän on yksi kolmesta mepistä, jotka ovat kirjoittaneet vihreiden päätöslauselmaehdotuksen.

– EU-lainsäädäntöä ei nimetä yksittäisten henkilöiden mukaan, Hautala sanoo.

Tavoitteena ihmisoikeusrikkomusten rankaiseminen

Sergei Magnitski on venäläinen korruptiotapauksiin erikoistunut kirjanpitäjä, joka kuoli poliisin hallussa vuonna 2009. Yhdysvalloissa Magnitskin mukaan nimetty laki suuntaa pakotteita venäläisiin, joiden epäillään olevan tekemisissä hänen kuolemansa kanssa.

Alankomaat on ehdottanut, että EU:ssakin pitäisi saattaa voimaan vastaavanlainen lainsäädäntö, jolla pakotteita voitaisiin kohdentaa ihmisoikeusloukkausten takia. Asiaa pohditaan parhaillaan virkamiestason työryhmässä.

Euroopan parlamentin päätöslauselman tarkoitus on tukea näitä pyrkimyksiä. Varsinaista lainsäädäntöehdotusta asiasta ei ole tehty.

Sarvamaa on puolestaan sitä mieltä, että lainsäädännössä nimenomaan pitäisi mainita Magnitskin nimi, vaikka lakia ei sinänsä ole syytä kohdistaa Venäjään mitenkään erityisesti, vaan kaikkiin vastaaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

– Sillä olisi lähinnä huomioarvo ja se olisi vahva viesti EU:lta, koska tämä on niin maailmanlaajuisesti tunnettu tapaus, Sarvamaa sanoo.

Magnitski toimi amerikkalaissijoittaja Bill Browderin yhtiön lukuun kun hänet pidätettiin. Browder on kampanjoinut Magnitski-lakien puolesta eri maissa.

Hautala joutui jupakassa Browderin maalitauluksi.

– Tällä kertaa et pääse kiemurtelemaan irti, Browder sanoi Twitterissä, viitaten aiempaan tapaukseen, jossa Hautala emännöi parlamentissa Magnitski-tapaukseen kriittisesti suhtautuneen elokuvan esitystä.