Venezuela karkotti Saksan lähettilään, Yhdysvallat varoittaa siirtämästä Madurolle rahaa

Oppositiojohtaja Juan Guaidó on ainakin toistaiseksi saanut olla vapaalla jalalla.

Venezuela
Juan Guaidó tapasi ammattiliittojen johtoa Caracasissa tiistaina.
Juan Guaidó tapasi ammattiliittojen johtoa Caracasissa tiistaina.Rayner Pena / EPA

Venezuelan hallitus karkottaa Saksan suurlähettilään. Daniel Krienerille annettiin keskiviikkona 48 tuntia aikaa poistua maasta.

Hän oli maanantaina yhdessä muiden diplomaattien kanssa vastassa, kun matkustuskieltoon määrätty oppositiojohtaja Juan Guaidó palasi ulkomailta kotimaahansa.

– Venezuela ei voi hyväksyä, että ulkomainen diplomaatti on sen alueella julkisesti läheisempi poliittiseen johtajaan, joka asettuu Venezuelan opposition salaliittolaisen agendan kannalle, hallitus muotoili julkilausumassaan.

Saksasta kommentoitiin tuoreeltaan, että maa neuvottelee liittolaistensa kanssa, kuinka vastata karkotukseen. Pian ulkoministeri Heiko Maas sanoi, että Saksan ja Euroopan tuki Guaidólle ei horju. Maasin mukaan suurlähettilään karkottaminen pahentaa tilannetta.

Monet länsimaat, Saksa ja Suomi muiden muassa, pitävät Guaidóa Venezuelan johtajana.

Keskiviikkona Venezuelan toimittajien liitto sanoi, että Venezuelan vastatiedustelun agentit ovat pidättäneet amerikkalaisjournalistin kotoaan ja vieneet hänen tietokoneensa.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sanoo olevansa Yhdysvaltain johtaman vallankaappauksen uhri.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on puolestaan varoittanut ulkomaisia pankkeja, että niitä odottavat Yhdysvaltain pakotteet, jos ne tekevät "laittomia" siirtoja, jotka hyödyttävät Maduroa.

Lähteet: Reuters, AP