Huawei haastoi Yhdysvallat oikeuteen

Yhdysvaltain kongressi on toistuvasti epäonnistunut todistamaan vakoiluväitteitään, sanoo yhtiön edustaja.

Huawei
Nainen käyttää kännykkäänsä. Taustalla näkyy Huawein logo valkoisella näytöllä.
Wang Zhao / AFP

Kiinalainen telekommunikaatiojätti Huawei on haastanut Yhdysvallat oikeuteen teksasilaisessa oikeusistuimessa.

Huawei syyttää, että Yhdysvallat on menetellyt laittomasti säätämällä elokuussa lain, joka kieltää Yhdysvaltain hallitusta tekemästä yhteistyötä Huawein laitteita käyttävien yritysten kanssa.

– Yhdysvaltain kongressi on toistuvasti epäonnistunut todistamaan vakoiluväitteitään, joiden vuoksi Huawein tuotteita ei saisi käyttää, sanoi Huawein hallituksen kiertävä puheenjohtaja Guo Ping.

– Yhdysvaltain hallitus ei hukkaa yhtään mahdollisuutta halventaa yhtiötä ja johtaa harhaan yleisiö, Guo kertoi yhtiön pääkonttorissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hallintoa vaikea voittaa

Nyt toimitettu haaste on viimeisin käänne Yhdysvaltain ja Kiinan välisissä kauppakiistoissa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien nimettömien lähteiden mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat Huawein toimintaa jo paljon ennen kuin presidentti Donald Trump nosti viime vuonna kiinalaistuotteiden tariffeja.

Toistaiseksi mitään todisteita yhtiön tuotteiden käyttämisestä vakoiluun ei ole tuotu julkisuuteen.

Washington on pyrkinyt vakuuttamaan liittolaisensa kieltämään Huawein tuotteet televerkoissaan vakoiluvaaran vuoksi. Huawei on toistuvasti kieltänyt syytökset.

Lakiasintuntijoiden mukaan Huawein jättämä kanne tullaan todennäköisesti hylkäämään oikeudessa. Yhdysvaltain tuomioistuimet ovat haluttomia kyseenalaistamaan hallinnon tekemiä arvioita kansallisesta turvallisuudesta.

– Tapaus on vaikea voittaa, koska kongressilla on laajat valtuudet suojella meitä turvallisuusuhiksi koetuilta asioilta, arvioi hallintosopimuksiin erikoistunut lakimies Franklin Turner uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: AFP, Reuters