1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Loimaan bussikaappaaja oikeudessa – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta kaappauksesta tai kaappauksen yrityksestä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus aloitti Loimaan bussikaappauksen käsittelyn torstaiaamuna.

Loimaan epäillyn bussikaappauksen syytetty (oik.) ja puolustusasianajaja Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa torstaina 7. maaliskuuta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Loimaan epäillystä bussikaappauksesta on nostettu syytteet kaappauksesta tai kaappauksen yrityksestä. Lisäksi syytteinä on pahoinpitelyn yritys ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Asian käsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kello yhdeksältä.

Syyttäjä vaatii rangaistukseksi ehdotonta vankeutta.

Loimaan tapahtumat alkoivat, kun ulkomaalaistaustainen mies puuttui linja-auton kulkuun viime joulukuussa.

Epäilty onnistui vääntämään linja-auton rattia niin, että bussi ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon. Bussit kolhiintuivat, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Mies ei ole antanut kuulusteluissa selvitystä teon syistä. Hän kiisti syyllisyytensä myös oikeudessa.

Epäillyn mukaan hän ei yrittänyt saada ajoneuvoja törmäämään toisiinsa. Hän kertoi oikeudessa ettei ollut tilanteessa oma itsensä, eikä aikonut aiheuttaa onnettomuutta.

Nousi kyytiin maksamatta ja istui hiljaa etupenkillä

Epäilty ei ollut maksanut bussimatkaa. Hän istui aluksi etupenkillä rauhallisesti, eikä puhunut mitään. Kuljettajan mukaan hän vaikutti hermostuneelta.

Linja-auton palatessa Hirvikoskelta Loimaan keskustan suuntaan epäilty nousi paikaltaan yllättäen ja tarttui rattiin kaksin käsin. Syyttäjän mukaan hänen tavoitteenaan oli vaikuttaa linja-auton kulkusuuntaan.

Kuljettaja tönäisi epäillyn kauemmaksi, minkä jälkeen hän palasi paikalleen.

Linja-auto oli vähällä törmätä toiseen bussiin. Autot kuitenkin vain kolhaisivat toisiaan. Kuljettajan mukaan nokkakolari oli kuitenkin lähellä. Auton nopeus oli tapahtumahetkellä 32 kilometriä tunnissa.

Bussin kyydissä oli kuusi henkilöä. Vastaantulevan linja-auton kyydissä oli kymmenkunta koululaista.

Vastaaja oli oikeudessa esittämänsä kertomuksen mukaan saanut hiljattain kielteisen turvapaikkapäätöksen ja oli masentunut ja hätääntynyt.

Keski-Suomessa samantyyppinen välikohtaus

Joulukuussa tapahtui myös toinen linja-autossa tapahtunut välikohtaus Keski-Suomen Uuraisilla. Oikeudenkäynnin alussa välikohtauksen tapahtumapaikaksi tarkentui Jyväskylä.

Keski-Suomen käräjäoikeus vapautti Uuraisten bussikaappauksesta epäillyn ulkomaalaistaustaisen miehen kaappaussyytteistä ja lievensi tuomiota toissa päivänä.

Käräjäoikeudessa syytetylle vaadittiin kolmen vuoden ehdotonta vankeutta kaappauksesta, mutta tuomio tuli vaaran aiheuttamisesta ja lieveni 80:een päiväsakkoon. Vangittuna oikeudenkäyntiin asti pidetty ulkomaalaistaustainen syytetty vapautettiin.

Keski-Suomen kihlakunnansyyttäjä Janna-Maria Meriläinen kertoo, että hän aikoo seurata Loimaalla tapahtuneen bussihyökkäyksen oikeuskäsittelyn ennen kuin tekee päätöksen valittaako hän tuomiosta.

Poliisin mukaan tapauksilla ei ole yhteyttä.