EU vaatii: Investoijille on kerrottava sijoitusten ympäristöriskeistä

Uusilla säännöillä yritetään suitsia ympäristölle haitallisten sijoitusten "viherpesua".

Euroopan unioni
Mielenosoittajia
Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Brysselissä vaatien toimia ilmastonmuutosta vastaan 5. joulukuuta.Olivier Hoslet / EPA

EU on päässyt sopuun uusista säännöistä, jotka velvoittavat finanssilaitokset kertomaan asiakkailleen sijoituksiin mahdollisesti liittyvistä ympäristöriskeistä.

Lain tarkoitus on kannustaa sijoittajia ottamaan ympäristöarvot huomioon ja samalla estää yrityksiä esiintymästä ekologisempina kuin ne todellisuudessa ovat.

Laki velvoittaa myyjän kertomaan, mikäli asiakkaan harkitsema sijoitus voi esimerkiksi edesauttaa veden saastumista tai vahingoittaa luonnon monimuotoisuutta.

– EU esittelee tänään läpinäkyvyysperiaatteen, jolla varmistetaan, että sijoittajat ymmärtävät heidän investointiensa ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset, luonnehti Romanian talousministeri Eugen Teodorovici uutistoimisto Reutersille.

Alustavaan sopuun uudesta laista on päästy EU:n kansallisten talousministereiden ja Euroopan parlamentin välillä. Lain lopullinen hyväksyminen vaatii vielä kummankin osapuolen muodollisen hyväksynnän.

Lähteet: Reuters