1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huonekaluteollisuus

Sikalan raunioille noussut Karijoen liukuovitehdas pitää pintansa – markkinoita avataan nyt Ruotsiin

Vaikka yrityksen alku olikin surullinen, on perheyritys noussut liukuovivalmistajien kärkiryhmään Suomessa.

Matti Saaranluoma vastaa myynnistä ja Sinikka Saaranluoma on operatiivinen johtaja. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Tammikuinen yö vuonna 1992 Karijoen Loimoontiellä on jättänyt lähtemättömät jälkensä Saaranluoman perheeseen. Aivan kotitalon vieressä oleva sikala oli syttynyt tuleen.

Silloin vasta 3-vuotias Matti oli herännyt tulen kajastukseen ikkunasta ja hän meni vanhempiensa makuuhuoneeseen.

– Matti sanoi, että mä ei nuku kun on tulipalo, kertoo perheen äiti Sinikka Saaranluoma.

Poika oli oikeassa. Sikala oli täydessä tulessa eikä sille ollut enää mitään tehtävissä. Rakennus tuhoutui täysin.

Peilejä saa monelaisilla väreillä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Jos Matti ei olisi herännyt tulen loimotukseen, olisi palo voinut levitä asuinrakennukseen. Lähellä se oli, sillä sikalan puoleisen seinän ikkunat olivat jo menneet kuumuudesta rikki.

Järkytys oli perheelle kova ja tulipalosta toipuminen otti aikansa. Jotakin oli kuitenkin ryhdyttävä tekemään, kun elinkeino oli tuhoutunut.

Askel kerrallaan kilpaillulle alalle

Huonekaluteollisuuteen Sinikka ja Heikki Saaranluoma päätyivät oikeastaan tuttavien kautta. Virolaistutulla oli omaa huonekalubisnestä, johon Heikki vei pohjalaisia kalusteita ja liukuoviakin. Saaranluomat alkoivat miettiä, voisivatko hekin lähteä tekemään omia liukuovia.

Päätös tehtiin ja ovia ryhdyttiin valmistamaan 180 neliön pajassa. Nyt 25 vuotta myöhemmin Mirror Line kuuluu Suomessa kolmen suurimman liukuovivalmistajan joukkoon.

Yrityksessä työskentelee kolmisenkymmentä henkilöä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Karijokelaisyrityksen päätuotteita ovat peililliset liukuovet, mutta monenlaiset säilytysjärjestelmät komeroineen kaikkineen kuuluvat valikoimaan. Peilit tulevat Belgiasta.

Sinikka Saaranluoma sanoo, että aina koitetaan kehittää myös jotakin uutta. Viime vuonna yritys esitteli esimerkiksi perinteiseen ladon oveen pohjautuvan liukuoven.

Perheyrityksessä ovat mukana kaikki perheen kolme lasta. Matti vastaa myynnistä, Laura markkinoinnista ja Tiina talous- ja henkilöstöasioista. Isä Heikki on toimitusjohtajana ja Sinikka operatiivisena johtajana. Myöhemmin keväällä Sinikka Saaranluomasta tulee toimitusjohtaja, kun Heikki jää eläkkelle.

Työntekijöitä yrityksessä on reilu 30. Viime tilikauden liikevaihto oli 4,2 miljoonaa euroa. Tulos oli noin 430 000 euroa.

Naapurimaan kautta kauemmas?

Mirror Linen päämarkkina-alue on Suomi. Suomessa tuotteet myydään jälleenmyyjien kautta. Karijokelaisyrityksen tuotteita on mukana myös joissakin isommissa projekteissa.

Juhlavuoden kunniaksi yritys on päättänyt ulottaa markkina-aluettaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Ensimmäisenä kohteena on Ruotsi, jonne avataan maalis-huhtikuussa oma verkkokauppa.

Liukuoviin tulevia peilejä telineissään Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Naapurimaasta haetaan kasvua, mutta myös tukipilaria perusvolyymille, jos Suomen markkinoilla tulee hiljaisempaa.

Ruotsin valloitusta on mietitty ja harkittu pitkään.

– Tosi tarkasti on tutkittu. Parin vuoden aikana on kartoitettu kilpailijatilannetta Ruotsissa ja mitkä ovat ruotsalaisten kuluttajien mieltymykset. Tämä on iso askel meille, sanoo Sinikka Saaranluoma.

Karijokelaissyrityksellä on vuosien varrella ollut vientiä muun muassa Venäjälle. Ruotsin kokemukset saattavat johtaa vielä isompiin ympyröihin.

– On vähän itänyt ajatus, että oltaisiin muuallakin kuin Ruotsissa, mutta katsotaan nyt tuo Ruotsi ensin, sanoo Matti Saaranluoma.

Sinnikkäästi Karijoella

Karijoella asuu noin 1300 ihmistä. Pienelle paikkakunnalle on ollut hankalaa saada tulemaan työvoimaa ja sen kanssa Saaranluoman perheyrityskin välillä painii. Matti Saaranluoman mukaan tilanne työntekijämäärän suhteen on kuitenkin nyt hyvä.

– Tällä hetkellä on aika hyvä väkimäärä. Nyt voidaan kyllä vähän kasvattaakin tuotantomäärää, sanoo Matti Saaranluoma.

Peilit karijokelaisyrityksen tuotteisiin tulevat Belgiasta. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Sinikka Saaranluoma painottaa, että osa yrityksen säilymistä ja pitkää olemassaoloa on hyvät työntekijät.

– Henkilöstö on kyllä se mikä vie tätä laivaa eteenpäin. Ilman heitä ei tulisi mistään mitään. Meillä on kyllä tosi hyvä porukka töissä.

Yritys toimii tällä hetkellä 5500 neliön tiloissa. Suunnitelmia laajennuksen suhteen on. Yritys aikoo pysyä tulevaisuudessakin tiukasti Karijoella.