Muovinkeräys kehittyy Kajaanissa pikku hiljaa – jäteastioiden muutokset ja merkinnät aiheuttivat aluksi päänvaivaa

Kierrätystä yritetään helpottaa viestinnän lisäksi värikoodatuilla astioilla ja opastauluilla.

Kajaani
Roskapussi laitetaan roska-astiaan.
Sekajätteeseen ei voi laittaa ihan mitä tahansa, sillä se poltetaan.Niko Mannonen / Yle

Alkuhaasteiden jälkeen muovin lajittelu on lähtenyt kehittymään Kajaanissa. Siirtymäkauden haasteena oli, että muovijätteen sekaan joutui runsaasti aiemmin energiajätteeksi luokiteltua tavaraa.

Heikki Huurinainen Lassila & Tikanojalta kertoo, että pääsyynä oli vanhojen energiajäteastioiden muuttuminen muovinkeräysastioiksi. Ihmiset laittoivat vanhasta tottumuksesta jätteen samaan astiaan kuin aiemminkin.

– Jos lajitteluvirhe on merkittävä, koko astia joudutaan kippaamaan sekajätteen joukkoon, kertoo Huurinainen.

Kun entinen energiajäte muuttui sekajäte energiaksi, sen hinta noin kaksinkertaistui. Sekajätteeseen ei voi kuitenkaan laittaa ihan mitä tahansa, sillä sekajäte poltetaan.

– Tällä hetkellä Riikinvoiman ekovoimala ottaa Itä-Suomen jätelaitosten alueelta polttoaineeksi päivittäin vastaan reilut 20 rekka-autollista sekajätettä, josta yli puolet on väärää jätettä, kertoo Sari Komulainen Ekokympiltä.

Myös astioiden merkinnöissä oli alussa haasteita Kajaanissa. Jäteastia saattoi olla muuttunut muovinkeräystä varten, mutta astian tarroitusta ei oltu vielä ehditty päivittää ajan tasalle. Astiassa saattoi myös olla kaksi eri tarraa yhtä aikaa.

Huurinaisen mukaan virheellisesti lajitellun muovin määrää ja laatua on hankala arvioida, mutta kehitystä tapahtuu kokoajan.

– Jos viesti lajittelusta ei saavuta taloyhtiön asukasta, on epärealistista odottaa, että lajittelu tulisi onnistumaan.

Lassila & Tikanoja pyrkii tekemään lajittelusta selkeämpää erivärisillä tarroilla ja lajitteluun opastavilla tauluilla.

Jätehuoltomääräykset eivät vaadi muovinlajittelua omakotialueilla. Huurinaisen mukaan ne omakotitaloissa asuvat, jotka keräävät muovia hoitavat kuitenkin asiansa erinomaisesti.

Tuliko sinulla kysymyksiä mieleen? Kerro se meille! (siirryt toiseen palveluun)