KHO torppasi valitukset: asfalttiasema saa nousta Velssiin Hämeenlinnassa

Rakennusliike YIT Suomi saa siirtää asfalttiasemansa Hämeenlinnan Tiiriöstä Mäkelän teollisuusalueelta Velssiin.

Hämeenlinna
Asfalttiasema sumussa Hämeenlinnassa
Asfalttiasema on ollut nykyisellä paikallaan Mäkelän teollisuusalueella jo puoli vuosisataa. Kiviainesta on louhittu Velssistä ja nyt asfalttiasemakin voi siirtyä sinne.Tiina Kokko / Yle

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt purkuhakemuksen Velssin asfalttiasemaa koskevasta kaupunginhallituksen päätöksestä. Lainvoimaisen päätöksen purkamista haki kolme yksityishenkilöä sekä Siiri-Velssi-Kankainen Asukasyhdistys.

Yksityishenkilöt väittivät päätöksen syntyneen virheellisen menettelyn seurauksena ja että kuulemista ja tiedottamista laiminlyötiin. Hankkeen vaikutuksien arviointikin oli valittajien mielestä laiminlyöty.

Yksityishenkilöiden jättämän hakemuksen tueksi ei kuitenkaan esitetty KHO:n mukaan sellaisia syitä, joiden johdosta Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätös tulisi purkaa.

Asukasyhdistyksellä ei valitusoikeutta

Korkein hallinto-oikeus ei tutkinut asukasyhdistyksen tekemää päätöksen purkuhakemusta. Yhdistys ei ole rekisteröity yhdistys, joten sillä ei ole lain mukaan valitusoikeutta asiassa.

Hakijat halusivat, että Hämeenlinnan kaupungin asfalttiasemalle myöntämä aloittamisoikeuden sisältävä rakennuslupa puretaan ja aseman rakentaminen kielletään.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus myönsi viime vuoden kesäkuussa YIT:lle luvan asfalttiaseman ja siihen liittyvien toimintojen sijoittamiseksi Velssin alueelle. Suunnittelutarveratkaisun mukaan alueelle on tarkoitus rakentaa asfalttiasema, jossa on ohjaamo ja keskushuone, ja lisäksi alueelle tulee työntekijöiden sosiaalitila, vaakakoppi ja kiviainesten varastointiin käytettävä kevythalli.

Hanke herätti voimakasta vastustusta alueen asukkaissa ja sitä vastaan on muun muassa kerätty vajaat 900 nimeä verkkoadressiin. Asiasta on tehty kantelu myös Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, mutta AVIn aikanaan antamalla ratkaisulla ei ole Hämeenlinnan kaupunkia velvoittavaa vaikutusta.

Asfalttiasema siirtyy touko-kesäkuussa

YIT Suomen tuotannosta ja kalustosta vastaava johtaja Juha Mäkiaho kertoo, että asfalttiaseman siirto toteutunee touko-kesäkuun taitteessa.

– Haluamme aloittaa Velssissä asfalttituotannon suunnitelman mukaisesti. Yritetään olla Hämeenlinnassa hämeenlinnalainen yritys ja työllistää hämeenlinnalaisia ja hakea siihen järkevä, fiksu toiminta sille alueelle. Ymmärrän kyllä ihmisten huolen. Lähes jokainen ihminen Hämeenlinnassakin kuitenkin haluaa pyöräillä ja autoilla asfalttiteitä pitkin.

Yhtiö aikoo ottaa käyttöön uutta tekniikkaa, jolla hajuhaittoja ja energiankulutusta voidaan vähentää.

– Laitamme koneeseen matalalämpötekniikan, jolla pyritään tekemään asfaltti niin viileänä kuin sen pystyy tekemään. Tuotantolaitoksesta on myös eristetty tiettyjä osia, jolla meluhaitat asuntoalueelle minimoidaan, kertoo Mäkiaho.

Päivitetty 7.3.2019 kello 15.58: Jutussa käytettiin aiemmin nimitystä YIT Infra, mutta tammikuisen fuusion jälkeen uusi nimi on YIT Suomi.