Hyppää sisältöön

"Jotain pyhää on rikottu" – eduskunnan johto tuomitsee pylväisiin kiipeilyn

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon mielestä olisi surullista, jos eduskunnan portaat joudutaan aitaamaan.

Puhemies Paula Risikko piti tiedotustilaisuuden eduskunnan turva-asioista eduskunnassa Helsingissä torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta on päättänyt tehostaa sekä eduskuntarakennusten että eduskunnan ympäristön turvatoimia. Taustalla on keskiviikkoinen ilmastomielenosoitus, jossa mielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin.

Eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savolan mukaan mielenosoittajien toiminta oli ammattimaista ja ennalta suunniteltua.

Noin kymmenen ihmistä, jotka olivat pukeutuneet ympäristöjärjestö Greenpeacen haalareihin, kiipesi Eduskuntatalon pylväisiin Helsingissä 6. maaliskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Kolmessa minuutissa 57 mielenosoittajaa auttoi kumppaneitaan kiipeämään eduskuntatalon pylväisiin ja sen jälkeen he veivät kiipeämisessä käytetyt tikapuut pois paikalta, Savola kuvasi tapahtumia.

Savolan mukaan mitään vastaavaa ei ole eduskuntatalon edessä aiemmin tapahtunut.

– Jotain pyhää on rikottu, Savola sanoi.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) tuomitsi mielenosoittajien toiminnan.

– Eduskunnan pylväisiin ei kiivetä, Risikko totesi.

Risikon mukaan eduskunnalla on nollatoleranssi häirinnälle, ja keskiviikkona raja ylittyi, kun eduskunnan pylväisiin kiivettiin.

– Tähän asti mielenosoitukset ovat olleet hyvin rauhallisia. Pitäisin hyvin surullisena, jos eduskunnan ympärille jouduttaisiin rakentamaan aidat. En pidä sitä ollenkaan hyvänä tällaisessa demokraattisessa, avoimessa yhteiskunnassa, Risikko linjasi.

Eduskunnan turvallisuustyöryhmä jatkaa eduskunnan turvallisuuden kehittämistä. Uusia turvatoimia on luvassa ensi kesän aikana.

Lisää aiheesta:

.
.