Hyppää sisältöön

Orbán taipui EPP:n painostukseen – Junckeria ja Sorosia arvostelevat maahanmuuttovastaiset julisteet poistetaan katukuvasta

EPP:n johtaja pitää julisteiden poistamista hyvänä signaalina.

Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Unkari ilmoitti torstaina poistavansa katukuvasta Euroopan unionin vastaiset mainostaulut. Asiasta kertoi pääministeri Viktor Orbánin esikuntapäällikkö Gergely Gulyas.

EU-parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber vaati tällä viikolla Unkaria poistamaan mainokset, joissa hyökätään Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja miljardööri George Sorosta vastaan.

Oikeistopopulistinen Fidesz on ottanut eurovaalien pääteemakseen maahanmuuttovastaisuuden. Kiistellyissä mainoksissa syytetään Junckeria ja Sorosia pyrkimyksistä tuhota eurooppalainen sivilisaatio tuomalla joukoittain muslimeja Eurooppaan.

Orbánin johtama Fidesz kuuluu EPP-ryhmään. EPP on uhannut erottaa Fideszin ryhmästä, jos se ei pyydä anteeksi EU:n vastaista retoriikkaansa.

Gulyasin mukaan Fidesz haluaa pysyä EPP:n jäsenenä. Hän kertoi, että EU-vastaiset mainokset korvataan ensi viikolla kylteillä, joissa mainostetaan Orbánin suunnitelmia syntyvyyden nostamiseksi Unkarissa.

Weber kiittelee, lehti vaatii Fideszia irti EPP:stä

EPP-pomo Manfred Weber on tyytyväinen Fideszin päätökseen.

– Julisteiden poistaminen on hyvä signaali. Se oli yksi vaatimuksista, jonka esitin tällä viikolla, Weber sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vielä sunnuntaina Orbán sanoi Welt Am Sonntag -lehden haastattelussa, että he jatkavat julistekampaanjaa ja pysyvät EPP-ryhmässä.

Pääministeri Orbánia lähellä oleva unkarilainen sanomalehti Magyar Nemzet kehotti torstaina Fidesz-puoluetta eroamaan EPP:stä ja muodostamaan radikaalimman liittouman Italian, Itävallan ja Puolan oikeistopopulistipuolueiden kanssa.

Manfred Weber on EPP:n pääkandidaatti seuraavaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Juttua voi kommentoida Yle-tunnuksin klo 17 saakka.

Lue myös:

.
.