Kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta nostetaan sittenkin syytteet kuorma-auton kuljettajalle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi aikaisemman päätöksen syyttämättä jättämisestä.

Onnettomuudet asevelvollisuutta suoritettaessa
Raaseporin onnettomuus tasoristeys ilmakuva 2
Skogbyn tasoristeys Raaseporissa kuvattuna Hangon suunnasta Tammisaaren keskustaan päin 27.10.2017.Jaani Lampinen / Yle

Kuorma-auton kuljettajaa vastaan nostetaan sittenkin syytteet kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta Raaseporissa vuonna 2017. Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä oli aiemmin päättänyt, ettei tapauksesta nosteta syytteitä, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi nyt aikaisemman päätöksen.

Onnettomuus sattui Raaseporissa lokakuussa 2017, kun VR:n kiskobussi ja Puolustusvoimien kuorma-auto törmäsivät toisiinsa Skogbyn vartioimattomassa tasoristeyksessä. Onnettomuudessa kuoli kolme Dragsvikin varuskunnan varusmiestä ja yksi junan matkustaja sekä loukkaantui useita.

Varusmiehiä kuljettaneen kuorma-auton kuljettajaa vastaan nostetaan syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kolmesta kuolemantuottamuksesta ja palvelusrikoksesta.

– Tasoristeystä ylitettäessä kuljettajalta edellytetään suurempaa varovaisuutta kuin tieliikenteessä yleensä. Kuljettajalla oli ollut mahdollisuus ja hänen olisi myös pitänyt toimia varovaisemmin, valtakunnansyyttäjänvirasto kertoo tiedotteessa.

Päätöksen mukaan todennäköisin syin voidaan epäillä, että kuljettaja on rikkonut sekä tieliikennelakia että Puolustusvoimien liikenneturvallisuusmääräystä, ja näin aiheuttanut kolmen ihmisen kuoleman.

Vielä ei tiedetä, milloin tapausta käsitellään oikeudessa.

"Kuljettajan olisi ollut lähes mahdotonta nähdä junaa"

Onnettomuustutkintakeskus katsoi kesäkuussa 2018, että tasoristeys on hyvin vaarallinen ja kuorma-auton kuljettajan olisi ollut lähes mahdotonta nähdä takaviistosta lähestyvää junaa.

Raaseporin tapauksen jälkeen Onnettomuustutkintakeskus katsoi raportissaan, että Suomen tasoristeysturvallisuus on huonolla tolalla. Sen seurauksena Liikennevirasto päätti poistaa käytöstä 15 tasoristeystä, mukaan lukien Skogbyn tasoristeys.

Lue myös:

Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta ei syytettä kuorma-autoa kuljettaneelle varusmiehelle

Vuosi Raaseporin tasoristeysonnettomuuden jälkeen – uusi "hätänumero" ja neljä muuta asiaa, joihin Raaseporin tasoristeysonnettomuus vaikuttaa