1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjauskorko

EKP linjasi asuntovelkaisille lisää kissanpäiviä – Varman Rytsölä: “Yllättävän kyyhkysmäinen viesti”

EKP alkaa tarjota kahden vuoden halpoja lainoja pankeille syyskuussa. Asuntovelallisille näkymä matalista koroista piteni.

Euroopan keskuspankin neuvoston ei odoteta tekevän muutoksia rahapoliittisiin päätöksiin torstain kokouksessaan. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Euroopan keskuspankki (EKP) antoi torstaina markkinoille entistä selkeämmän viestin siitä, että se on huolestunut Euroopan talouskasvun hidastumisesta ja aikoo pitää korot matalina ainakin koko tämän vuoden. EKP on pudottanut arviotaan tämän vuoden talouskasvusta 1,7 prosentista 1,1 prosenttiin.

– Tavalliselle suomalaiselle asuntovelalliselle viesti on se, että ainakaan vielä korkoja ei olla nostamassa, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

EKP haluaa matalilla koroilla tukea Euroopan talouskasvua, joka on viime aikoina hidastunut. Sitä kautta keskuspankin korkolinjaukset vaikuttavat piristävästi myös Suomen talouteen.

–Tämä EKP:n viesti osaltaan tukee sitä näkymää, että myös Suomen talous ja työllisyys voivat edelleen kehittyä myönteisesti, Obstbaum sanoo.

Toiveissa "laimeampi nyykähdys"

Eläkeyhtiö Varman varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä pitää EKP:n viestiä odotettuna, mutta yllättävän voimakkaana.

– EKP:n ulostulo oli yllättävän kyyhkysmäinen, Rytsölä sanoo.

Reima Rytsölän mielestä EKP:n ulostulo oli yllättävän voimakas. Kuva: Varma

Sijoittajapiireissä “kyyhkysillä” tarkoitetaan keskupankkiireja, jotka tekevät kevyttä rahapolitiikkaa vauhdittaakseen talouskasvua. Kyyhkysten vastakohtia ovat “haukat” jotka pelkäävät inflaatiota vaikeampinakin aikoina niin paljon, että kannattavat tiukempaa korkopolitiikkaa, vaikka talouskasvu voi siitä kärsiä.

– Tammikuussa Yhdysvaltojen keskuspankki jo ehti kääntää oman kelkkansa kevyemmän rahapolitiikan suuntaan ja nyt kun EKP tuli mukaan, on toiveita että nyykähtäminen reaalitaloudessa jäisi laimeammaksi, Rytsölä sanoo.

Rytsölän mukaan poikkeuksellisen löysän keskuspankkipolitiikan jatkumista vuosikausia voi pitää myös huolestuttavana, koska seuraavan laskukauden alkaessa ei keskuspankkien käytettävissä ole enää mitään keinoja auttaa taloutta.

– Eväät on silloin jo valmiiksi syöty, Rytsölä sanoo.

Halpoja lainoja pankeille

EKP:n tätä vuotta koskevan talouskasvuarvion pudottamista 1,7 prosentista 1,1 prosenttiin pidettiin torstaina yllättävän suurena.

EKP pitää odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan 0,00 prosentissa, talletuskorkonsa –0,40 prosentissa ja maksuvalmiusluoton koron 0,25 prosentissa. Keskuspankki ennakoi nyt, että korot pysyvät ennallaan ainakin tämän vuoden loppuun asti. Aiemmin EKP on arvioinut, että korot pysyisivät ennallaan ainakin ensi kesän yli.

Ohjauskorko on keskuspankin määrittämä korkotaso, jolla se lainaa rahaa pankeille.

EKP ilmoitti samalla alkavansa tarjota erittäin halpoja lainoja pankeille tukeakseen euroalueen taloutta. EKP alkaa tarjota kahden vuoden lainoja syyskuussa. Tarkoituksena on EKP:n mukaan auttaa säilyttämään suotuisat rahoitusolosuhteet pankeille.

Kello 18.00. Juttua on muokattu ja täydennetty lisäämällä Varman varatoimitusjohtajan Reima Rytsölän ja ja Suomen Pankin ennustepäällikön Meri Obstbaumin komentit.