1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkintähelikopterit

Jättimäinen työmaa vie lääkintähelikopterin sairaalalta jopa kolmeksi vuodeksi – "Ei sinne nostokurkien väliin oikein mahdu"

Elokuun jälkeen lääkintähelikopteri voi laskeutua keskussairaalan läheisyyteen Rovaniemellä vasta vuonna 2022.

FinnHEMSin lääkintähelikopteri ei pääse Lapin keskussairaalalle laajennustöiden takia. Kuva: FinnHEMS

ROVANIEMI Lapin keskussairaalan laajennus vie lääkintähelikopterilta kentän kahdeksi tai jopa kolmeksi vuodeksi. Sairaalan laajentaminen aloitetaan pysäköintitalon rakentamisella. Se nousee LKS:n nykyisen helikopterikentän paikalle.

Rakennustöiden takia FinnHEMSin lääkintähelikopteri ei voi laskeutua keskussairaalan tontille ennen kuin laajennuksen ensimmäinen vaihe on valmiina vuonna 2022.

– Ei sinne nostokurkien väliin oikein mahdu, keskussairaalan laajennushankkeen projektijohtaja Janne Keskinarkaus sanoo.

Käytännössä lääkintähelikopteri laskeutuu elokuusta lähtien Rovaniemen lentokentälle, ja sieltä potilaat kuljetetaan autolla Lapin keskussairaalaan Ounasvaaran kupeeseen.

Keskinarkauksen mukaan tarkemmat suunnitelmat laajennuksen aikaisista potilaskuljetuksista ovat vielä kesken Lapin sairaanhoitopiirissä.

– Pyrimme minimoimaan potilaskuljetuksille aiheutuvat haitat.

Työt alkuun elokuussa

Lapin keskussairaalan pysäköintitalon urakoitsija valitaan lähikuukausina, ja rakentamisen pitäisi alkaa elokuussa.

Laajennushankkeen projektijohtaja Janne Keskinarkaus seisoo paikalla, johon nousee nelikerroksinen pysäköintitalo. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Nelikerroksiseen rakennukseen tulee noin 500 parkkipaikkaa ja helikopterikenttä. Pysäköintitalon pitäisi valmistua syksyllä 2020. Varsinaisen sairaalan laajennustyöt alkanevat runsaan vuoden kuluttua.

– Ensin rakennetaan niin sanottu kuuma sairaalaa eli päivystys, päivystysosasto, leikkaussalit ja sairaala-apteekki.

Laajennuksen ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmiina vuonna 2022, jolloin helikopterit voivat taas laskeutua sairaalalle.

– Laajennus jatkuu siten, että psykiatrian vuodeosastot valmistuvat vuonna 2023, projektijohtaja Keskinarkaus lisää.

Rovaniemen historian suurin rakennushanke

Lapin keskussairaalan laajennus, parkkitalo mukaan lukien, on valtava hanke. Se maksaa arviolta 138 miljoonaa euroa. Kyse on tiettävästi Rovaniemen historian suurimmasta rakennushankkeesta ja Lapinkin mittakaavassa yhdestä suurimmista.

Laajennuksen maksavat Lapin sairaanhoitopiirin 15 kuntaa eli käytännössä kuntien veronmaksajat.

Lapin sairaanhoitopiirin valtuusto päätti investoinnista viime marraskuussa sen jälkeen, kun valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta oli puoltanut poikkeuslupaa hankkeelle.

Laajennuksella saadaan täyttymään kaikki laajan päivystyksen sairaalan vaatimukset Rovaniemellä. Suomessa on yhteensä 12 laajan päivystyksen sairaalaa.