Lapin koululaisten hiihtolomaviikko on sujunut aurinkoisessa pakkassäässä

Lapin laskettelurinteet ovat houkuttaneet runsain mitoin väkeä. Myös pelitapahtuma yölanit kiinnostaa nuoria.

talviloma
Keminmaan Kallin laskettelukeskus.
Riikka Rautiainen / Yle.

Hiihtoloma otettiin Suomen kouluissa käyttöön 1930-luvulla. Ajateltiin, että koululaiset saisivat sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi viikon mittaisen hiihtoloman. Keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja jaksaisivat puurtaa lukuvuoden loppuun saakka.

Tänä päivänä kukin viettää talvilomaansa tavallaan, hiihtämällä tai ilman. Kuntien nuorisotoimet pyrkivät keksimään kiinnostavaa tekemistä koulujen hiihtolomaviikon ajaksi. Esimerkiksi verkkopelitapahtuma yölanit tuntuu kiinnostavan torniolaisnuoria.

– Aivan selvästi tämä lanijuttu on ollut suosittu nyt. Sinne on ilmoittautunut jo 25 ja 30 pystytään ottamaan, kertoo nuoriso-ohjaaja Markku Lukkariniemi Torniosta.

Aurinkoinen pakkassää on suosinut tällä viikolla Lapin koululaisten hiihtolomaa. Jos se ei ole ihan näkynyt hiihtoladuilla, niin ainakin laskettelurinteet ovat houkuttaneet hiihtolomalaisia rinteisiin.

Aikataulutus minimiin

Keminmaalainen Pellikan perhe oli lähtenyt porukalla laskettelemaan Keminmaan Kallille. Perheen tyttäret Veera ja Saara olivat rinteessä ensimmäistä kertaa isänsä opissa.

– Minä halusin kokeilla laskettelua ja voin tulla uudestaankin, sanoi kahdeksanvuotias Veera Pellikka.

Pellikan perheen hiihtolomaan oli jo sisältynyt ostosretki Rovaniemelle. Tärkeintä on ottaa lomalla iisisti ja tehdä kaikkea sitä mitä arkena ei aina ehdi.

– Ei sillä tavalla tarvi tekemistä keksiä, eikä edes oikein aikatauluttaa lomaa. Katsomme aina aamulla, mille alamme. Se on silloin niin kuin lomaa, toteaa Pekka Pellikka.