Valtiolta kännykkäsovellus suomalaisten tunnistautumiseen? Tuore esitys nostatti oitis vastalauseita

Tunnistautuminen erilaisiin sähköisiin palveluihin on vahvasti pankkien hallussa, mutta nyt se tulisi entistä enemmän valtion vastuulle.

sähköinen tunnistaminen
Pankin tunnuslukukortti
Ismo Pekkarinen / AOP

Hae uusi verokortti tai vakuutuskorvausta, rekisteröi autosi – kaiken tämän voit hoitaa verkossa, mutta sitä ennen palvelun tarjoajan pitää varmistaa että sinä olet sinä.

Nykyisin tunnistautuminen hoituu pankkitunnuksilla ja niillä pahvilapun tunnusluvuilla tai sitten kännykkäsovelluksella. Tunnistautuminen on käytännössä lähes kokonaan pankkien hallussa. Sähköisistä tunnistautumisista vain viisi prosenttia tehdään muilla kuin pankkitunnuksilla, esimerkiksi sähköisellä henkilökortilla.

Työryhmän lähtökohtana oli se, että yhä tärkeämmäksi käyvää tunnistautumista ei haluta jättää pelkästään pankkien tehtäväksi, sillä tunnistautumisessa täytyy pitää huolta myös niistä, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia käyttää pankkitunnuksia.

Lisäksi viranomaiset joutuvat maksamaan tästä tunnistuspalvelun käytöstä pankeille yhä suurempia ja vaikeasti ennustettavia summia.

Valtiolle oma kännykkäsovellus

Asiaa pohtinut Väestörekisterikeskuksen työryhmä ehdottaa nyt, että valtio rakentaisi oman älypuhelinsovelluksen, jolla tunnistautuminen hoituisi turvallisesti ja ilmaiseksi. Sitä voisivat käyttää myös alaikäiset ja vasta Suomeen muuttaneet. Tarvetta sen käyttöön olisi myös ulkomaalaisilla henkilöillä, joiden täytyy asioida esimerkiksi Tullin kanssa.

Työryhmän mukaan tunnistautumista voitaisiin käyttää viranomaispalveluiden lisäksi myös kaupallisissa palveluissa.

Ylijohtaja Janne Viskarin vetämä työryhmä ehdottaa, että henkilöllisyystodistuksen myöntämisen yhteydessä kansalainen voisi saada myös sähköisen tunnistusvälineen, käytännössä kännysovelluksen tai usb-porttiin laitettavan yksinkertaisen laitteen. Henkilökorttien "kansalaisvarmenteesta" luovuttaisiin.

Eriävät mielipiteet: Valtio hyydyttää kilpailun

Ajatus valtion kehittämästä tunnistamissovelluksesta herätti heti myös arvostelua ja esityksestä jätettiin saman tien kolme eriävää mielipidettä.

Liikenne- ja viestintäministeriön Elina Immonen ja Jenni Rantio pelkäävät valtion kasvavan roolin jyräävän alleen kaupallisten toimijoiden mielenkiinnon kehittää tunnistautumispalveluita.

Heidän mukaansa se voisi johtaa julkisen sektorin ja yksityisten palveluiden tunnistuspalveluiden eriytymiseen. LVM:n mukaan parempi idea olisikin kehittää sellainen tunnistautumisjärjestelmä, joka perustuisi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön.

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajalta Kirsi Leivolta lähti työryhmään eriävä mielipide. KKV on halunnut, että pankkien hallitsemaan tunnistautumisbisnekseen saataisiin enemmän kilpailua. Tunnistautumishintoja on myös pakotettu alemmas sääntelyllä.

Pankit kiittävät

Pankkien luomassa luottamusverkostossa tehdään KKV:n kannustamaa yhteistyötä niin, että eri palveluihin pääsee myös kilpailijapankin tunnuksilla. Nyt valtion roolia kasvattava Väestörekisterikeskuksen esitys uhkaa tämän luottamusverkoston tulevaisuutta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei kannata valtion uuden tunnistamissovelluksen rakentamista.

Sen sijaan pankkien etujärjestö kannattaa Väestörekisterikeskuksen esitystä.

– Pidämme viisaana, että pohditaan eri kehittämisvaihtoehtoja, esimerkiksi ajatusta valtion uudesta tunnistusvälineestä. Digipalvelujen käytön eteneminen edellyttää, että niiden käyttö on asiakkaille helppoa ja turvallista, sanoo Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Teija Kaarlela.