Oma auto parkkiin ja bussin kyytiin – matka Tampereelle ja Helsinkiin helpottuu, kun uusi liityntäparkki valmistuu Lempäälään

Liikennesuunnittelu pyrkii vastaamaan ihmisten muuttuviin tarpeisiin. Matkustamisen ketjuuntumisen uskotaan yleistyvän.

Liityntäpysäköinti
Liityntäparkkipaikka Vaihmala VT3
Tampereelta Helsinkiin johtavan moottoritien varrella on yksi liityntäparkki myös Vaihmalan kohdalla noin 20 kilometriä Tampereelta. Se on osoittautunut tarpeelliseksi ja on usein täynnä. Tästä pääsee bussilla etelään ja pohjoiseen. Jussi Mansikka / Yle

Liityntäpysäköintiä parannetaan Tampereelta Helsinkiin johtavan moottoritien alkupäässä. Yksi tärkeistä liikenteen solmukohdista on Lempäälässä Sääksjärven liittymä, jonne saavutaan omilla kulkuvälineillä, minkä jälkeen matka jatkuu bussilla.

Moni haluaisi tulla paikalle omalla autolla, jonka voisi jättää parkkiin matkan ajaksi. Se ei onnistu, koska paikalla ei ole pysäköintimahdollisuutta.

Matkustajia ja busseja haittaa lisäksi ajoittainen ruuhka sekä etenkin talviaikaan näkyvyyttä huonontavat lumipenkat.

Tilanne kuitenkin muuttuu kuluvan vuoden aikana, kun moottoritierampin lähelle rakennetaan parkkipaikka 65 autolle. Vielä nyt paikalla on sankkaa metsää.

Samalla rampin risteysaluetta päivitetään rakentamalla sinne uusia kiertoliittymiä.

Sääksjärven eritasoliittymä VT3
Tyypillinen paikka liityntäpysäköinnille on moottoritien liittymä. Tämä on Lempäälässä Sääksjärven liittymä. Uusi parkkipaikka on tarkoitus rakentaa kuvan vasemmalla näkyvän sankan metsän paikalle vielä tämän vuoden aikana. Jussi Mansikka / Yle

Liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Harri Vitikka Pirkanmaan ely-keskuksesta kertoo, että uusi liityntäparkki on osa suunnitelmaa, jonka tarkoitus on helpottaa eri matkustusmuotojen niveltämistä toistensa kanssa. Samalla pyritään lisäämään julkisen liikenteen käyttöä.

– Sääksjärven liittymä on tyypillinen solmupysäkki, jossa bussi pysähtyy ja ottaa matkustajia. Moni tulee siihen henkilöautolla saatettuna. Autoa ei voi siihen jättää.

Jatkossa uusi pysäköinti palvelee niin etelään kuin pohjoiseenkin matkaava.

– Tämä toimii molempiin suuntiin. Matkustaja voi Helsingistä tullessaan jättää auton tähän ja jatkaa bussilla Tampereen keskustaan. Ei tarvitse siellä etsiä parkkipaikkaa, Vitikka sanoo.

Ely-keskuksessa on valmistunut solmupysäkkiselvitys, jonka perusteella uusia liityntäparkkeja on jo rakennettukin.

– Sääksjärvi on yksi tärkeimpiä solmupysäkkejä. Uskoisin, että kulkuvälineitä vaihtamalla syntyvät matkaketjut tulevat yleistymään, hän uskoo.