Tutkimus: Grönlannin jääpeite sulaa entistä nopeammin – vettä sataa talviaikaankin

Aiemmin sade on tullut talvella Grönlannissa pääasiassa lumena.

Jäätiköiden sulaminen
Jäävuori ja kalastuslaiva Grönlannissa.
Kalastusvene kellui jäävuoren vierellä Scoresbysundissa, läntisessä Grönlannissa syyskuussa 2018.James Rushforth / AOP

Tutkijat ovat yllättyneet tutkimustuloksesta, jonka perusteella Grönlannissa sataa vettä kesän lisäksi talvella.

Sade on yleistynyt Grönlannissa, mikä nopeuttaa jääpeitteen sulamista. Aiemmin talviaikainen lumisade on korvannut jääpeitteen ohenemista kesäaikaan.

Grönlannin jäätiköihin on varastoitunut valtava määrä makeaa vettä. Jos Grönlannin jääpeite sulaisi kokonaan ilmaston lämpenemisen seurauksena, merenpinta nousisi arviolta seitsemällä metrillä.

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa The Cryosphere-tiedelehdessä. Tutkimuksesta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat tarkastelivat satelliittikuvia, jotka on otettu jäätiköistä kesäaikaan, ja vertasivat niitä sääasemilta saatuihin tietoihin sateiden ajankohdasta.

Tutkimuksessa selvisi (siirryt toiseen palveluun), että kun sulamistapahtumia oli 1980-luvun lopulla pari kertaa vuodessa, vuonna 2012 niitä oli vuodessa jo 12 kertaa.

Sade muuttaa jään rakennetta alttiimmaksi sulamiselle. Jäästä tulee talvisateiden seurauksena pehmeämpää ja tummempaa, jolloin se sitoo enemmän auringon lämpöä ja sulaa kesän tullessa entistä nopeammin.

Merenpinnan nousu johtuu tällä hetkellä pääasiassa meriveden lämpölaajenemisesta (siirryt toiseen palveluun) maailman lämpötilojen noustessa. Jäätiköiden sulamisen osuus merenpinnan nousuun on ollut pienempi.

Tutkijat kuitenkin pelkäävät, että jäätiköt alkavat sulaa entistä nopeammin ilmaston lämpenemisen seurauksena.

Korjaus 8.3. klo 9.27: Korjattu talvisateiden määrä sulamistapahtumien määräksi ja 1970-luvun loppu 1980-luvun lopuksi kohdassa, jossa puhutaan sulamistapahtumien määrän kasvusta vuosikymmenien myötä. Jutussa oli aiemmin lainattu alkuperäistä tutkimusta väärin. Tiedelehden nimi oli kirjoitettu jutussa aiemmin väärin.

Lisää aiheesta:

Suomalaisnuorten ilmastokokous vaati poliitikoilta ripeitä päätöksiä – "Ilmastonmuutos ei odota parempia taloudellisia aikoja tai uusia innovaatioita"

26-vuotias Sussi herää sydämentykytyksiin ilmastonmuutoksen takia – Tanska on ilmastopolitiikan mallimaa, mutta nuoret vaativat päättäjiltä enemmän