1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkötupakasta tutkittua tietoa: lisää sydäntautien riskiä

Sydänkohtauksien yleisyys oli tutkimuksessa yli 30 prosenttia korkeampi sähkötupakan käyttäjillä kuin tupakoimattomilla.

sähkötupakka
Anonyymi mies polttaa sähkötupakkaa
Sähkötupakan terveysvaikutuksista on tarjolla vähäisesti tutkimustietoa.Anna Wikman / Yle

Sähkötupakan käyttäjillä on suurempi todennäköisyys saada tiettyjä sydänsairauksia kuin niillä, jotka eivät käytä sähkötupakkaa.

Tieto käy ilmi tutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina Yhdysvalloissa.

Kun muuttujista oli puhdistettu riskitekijät, kuten ikä, sukupuoli, kolesterolitaso ja tupakointi, sydänkohtaukset olivat 34 prosenttia yleisempiä sähkötupakan käyttäjillä.

Sähkötupakan käyttäjillä oli myös neljänneksen muita korkeampi riski saada sepelvaltimotauti ja 55 prosenttia suurempi todennäköisyys kärsiä masennuksesta tai ahdistuksesta.

– Tietojen pitäisi saada aikaan lisää toimia ja tietoisuutta sähkösavukkeiden vaaroista, sanoo tutkimuksesta vastannut apulaisprofessori Mohinder Vindhyal Kansasin yliopistosta.

Tutkimuksen perusteella sähkötupakan ja sairastumisen välille ei kuitenkaan löytynyt suoraa syy-seuraussuhdetta. Biologisen mekanismin todistamiseksi tarvitaan vielä lisätutkimusta.

– Perinteinen tupakointi aiheuttaa merkittävästi korkeamman sydänkohtauksen riskin kuin sähkötupakka, mutta se ei tarkoita, että sähkötupakan käyttäminen olisi turvallista, Vindhyal sanoo Science Dailyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Tutkittua tietoa sähkötupakan terveysvaikutuksista on ollut tähän mennessä melko vähän. Sähkösavukkeita on ollut olemassa vasta 2000-luvun alusta alkaen.

Lisää aiheesta:

Tupakan haitat myönnettiin, mutta tupakkayhtiöiden bisnes ei järky – "Sähkösavuke on seuraava tappaja", sanoo professori

Sähkötupakan höyryjä on päästelty Suomessa kymmenisen vuotta, mutta tietoa tuotteesta on yhä vähän

Tutkimus: Sähkötupakalla mahdollisesti samoja sydänvaikutuksia kuin varsinaisella tupakalla

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi