1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Soten viimeinen kriisi? Keskusta vetäytyi pääministerin johdolla Kesärantaan, kokoomus odottaa soten kaatuvan perjantaina

Ylen lähteiden mukaan hallitus ei aio vetää esitystään pois, mutta eduskunnan sote-työ vihellettäneen poikki.

Pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina 7. maaliskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen suurin hallintouudistus näyttää jäävän kesken tältä hallitukselta ja eduskunnalta. Ylen lähteiden mukaan hallituspuolueissa on todettu, että aika loppuu kesken.

Hallituslähde kuvailee Ylelle, että mahdollisuus soten valmistumiseen on paperinohut.

Ylelle kerrotaan eri kokoomuslähteistä, että puolue odottaa puhemiesneuvoston ratkaisevan huomenna sote-valmistelun lopettamisen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla odottavansa, että soten kohtalo voi ratketa perjantaina. Ylelle hän sanoi uudistuksen olevan suurissa ongelmissa.

Pääministeripuolue keskusta on pitänyt viimeiseen asti kiinni siitä, että uudistus on saatava. Torstai-iltana puolueen keskeiset poliitikot kokoontuivat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla Kesärantaan pohtimaan puolueen heikkoa gallup-menestystä ja soten kohtaloa.

Ylen lähde kertoo, että Sipilälle olisi selvitetty illan kuluessa, miksi sote-esitys ei kaikesta yrityksestä huolimatta onnistu. Sipilä on pitänyt viimeiseen asti kiinni siitä, että kaikki mahdollinen soten eteen tehdään.

Sote-ansa laukeaa kahdessa valiokunnassa

Soten valmistuminen sai tällä viikolla pohjakosketuksen kahdessa valiokunnassa, jotka parhaillaan valmistelevat sote-lakeja.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuullut tällä viikolla perustuslakivaliokunnan edustajia ja asiantuntijoita, jotka kertoivat hallituksen sote-korjausehdotusten olevan perustuslain kannalta ongelmallisia.

Perustuslakivaliokuntaan puolestaan on juuttunut maakuntien tehtäviä säätelevä lakipaketti, joka eri lähteiden arvioiden mukaan ei sovi yhteen perustuslain kanssa.

Nämä kaksi lakipakettia on nidottu kiinni toisiinsa: jos toinen kaatuu, molemmat kaatuvat. Sosiaali- ja terveysuudistusta ei voi tehdä niin, ettei maakuntien tehtäviä ja palveluiden luvitusta ja valvontaa säädettäisi. Jos maakuntien tehtäviä määrittelevä lakipaketti juuttuu perustuslakiin, se vie varsinaiset sote- ja maakuntalait mennessään.

Kenen vika?

Soten lopullisen upottamisen halutaan kuitenkin tapahtuvat niin, ettei mikään hallituspuolueista joudu ottamaan syytä niskoilleen.

Hallituslähde kertoo, että missään tilanteessa hallitus ei vedä esitystään pois.

Useimmat arvioivat, että soten ajan loppumisesta kertominen jätetään eduskunnan puhemiesneuvostolle.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistautuu siihen, että perjantaina – kun torstain kuulemisten yhteenveto on saatu paperille – joku esittää, että esitys lähetetään mahdollisten epäselvyyksien takia perustuslakivaliokuntaan. Jos näin käy, aika ennen vaaleja loppuu auttamattomasti kesken.

Oppositiolle tämä sopii, samoin ainakin hallituspuolue kokoomukselle. Kokoomus ei halua ottaa riskiä, että jos laki päätyisi eduskunnan täysistuntoon, puhemies joutuisi lähettämään sen bumerangina perustuslakivaliokuntaan.

Hallituspuolueissa on siirrytty syyttelyvaiheeseen. Keskustan mielestä ongelmat olivat valinnanvapaudessa. Kokoomus muistuttaa, että sote kaatunee maakuntalakien sisältöön.

Lue lisää:

Orpo myöntää soten vaikeudet – Alanko-Kahiluoto: Kuin olisi koonnut Ikean tuolin väärin

Analyysi: Sote-näytelmän viimeiset kummallisuudet – ohittiko röyhkeys perustuslain noudattamisen?

Sote-valiokunta järjestää jättikuulemiset – vielä 21 asiantuntijaa kutsutaan eduskuntaan