Torniolaisia voi olla kohta tuhat enemmän kuin kemiläisiä – väestö vähenee monissa kunnissa reilusti ennustettua nopeammin

Meri-Lapin kaupunkien väkimäärä väheni tammikuussa edelleen. Pienissä kunnissa muutos oli plusmerkkinen - nipin napin.

Kemi-Tornion seutukunta
Keminmaan keskustaa.
Keminmaan väkiluku on huvennut reippaasti nopeammin kuin Tilastokeskus on ennustanut.Risto Koskinen / Yle

Väkiluku jatkoi laskuaan tammikuussa Kemissä ja Torniossa. Tilastokeskuksen ennakkotilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan kemiläisiä oli tammikuun lopussa 20991, eli 33 asukasta vähemmän kuin vuodenvaihteessa.

Myös Torniossa väkiluku hupeni. Tornion asukasluku oli Tilastokeskuksen mukaan 21837. Tammikuun aikana asukasluku laski 35 asukkaalla.

Molempien kaupunkien väkiluku on kehittynyt heikommin kuin Tilastokeskus vuonna 2015 laaditussa ennusteessa arvioi. Väestöennusteen perusteella Kemin väkiluvun pitäisi olla näin alhaalla vuonna 2023 ja Tornion väkiluvun nykylukemissa vasta vuoden 2030 tienoilla.

Keminmaassa asui tammikuun lopussa 8143 ihmistä, laskua vuoden vaihteesta oli kuuden asukkaan verran.

Muissa Meri-Lapin kunnissa väkiluku kasvoi tammikuussa muutamalla ihmisellä kussakin.

Pienistä kunnista ainoastaan Tervolan väestö on kehittynyt Tilastokeskuksen ennakoimalla tavalla. Sen sijaan esimerkiksi Keminmaan väkiluvun ennustettiin olevan nykyisissä lukemissa vasta vuonna 2033. Kunnan väestökato on siis Tilastokeskuksen ennustetta peräti 14 vuotta edellä.

Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan Ylitorniolla asui tammikuun lopussa 4020 asukasta, vuoden lopussa luku oli 4017. Simossa asukkaita oli tammikuun lopussa 3048. Tammikuussa kunnan asukasluku kasvoi neljällä ihmisellä. Tervolan väkiluku oli viime vuoden lopussa 3063 ja tammikuun lopussa 3064.

Alueellinen väestöennuste päivitetään syksyllä 2019.