Näin soten kaatumista kommentoidaan Päijät-Hämeessä: "Minkä taakseen jättää, sen seuraava eduskunta edestään löytää"

Pekka Timonen kertoo olevansa huolissaan lähivuosien tilanteesta kunnissa.

sote-uudistus
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.Petri Niemi/Yle

Soten kaatuminen ei ilahduta Lahden kaupunginjohtajaa Pekka Timosta. Uudistuksen tuoma lisärahoitus ei olisi ollut pahitteeksi budjettinsa kanssa painivalle Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

– Koko Päijät-Häme olisi ollut voittaja. Valtion rahoitus Päijät-Hämeen sotelle olisi tällä sotepaketilla noussut merkittävästi, tai siihen olisi ollut mahdollisuus.

Timonen kertoo olevansa huolissaan lähivuosien tilanteesta kunnissa, kun terveysmenot kasvavat. Siihen vaikuttavat väestön ikääntyminen ja kasvava palveluiden tarve.

– Jos mitään ei tehdä, ihan pian 2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuu ihan mahdottomaan tilanteeseen.

Timonen pitää jonkinasteista uudistusta välttämättömänä, vaikka hallituksen ajama malli kaatuikin.

– Se minkä tämä eduskunta taakseen jättää, sen seuraava eduskunta edestään löytää.

Maakuntajohtaja: "Palveluntuotanto jatkuu kuten tähänkin asti"

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen sanoo , että soten kaatumista on osattu odottaa. Mitään äkillistä muutosta maakunnan sotepalveluihin tilanne ei aiheuta.

– Mikään ei romahda tai taivas putoa niskaan. Kunnat jatkavat hyvinvointiyhtymän kehittämistä. Palveluntuotanto jatkuu kuin tähänkin asti.

Kunnille ja hyvinvointiyhtymälle tulee kuitenkin hyvinkin pikaisesti ratkaistavaksi, miten väestön ikääntymisen aiheuttamia kustannuspaineita hillitään.

– Siinä vaaditaan kyllä kuntien ja hyvinvointiyhtymän välistä vuoropuhelua. Se tarkoittaa myös sitä, että jos me siirrymme raskaasta hoidosta ennaltaehkäisevään palveluntuotantoon, niin kyllähän siinä kunnilla on iso rooli ja rahoitusvastuu näiden palveluiden osalta, Leppänen sanoo.

Penttilä: Työ ei ole mennyt hukkaan

Soten kaatuminen merkitsee kiperiä aikoja Päijät-Hämeen sote-palveluille tulevaisuudessa. Hyvinvointiyhtymän rahoitusvaje on jo tänä vuonna miljoonaluokkaa.

Hyvinvointiyhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä arvioi jo aiemmin, että Päijät-Hämeessä voi olla edessä palvelujen ja palveluverkon supistuksia, jos tiukka taloustilanne jatkuu. Hän myöntää, että tilanne on vaikea.

Penttilä uskoo kuitenkin, ettei ”peruutuspeiliin tarvitse katsoa”, kun edessä on joka tapauksessa jonkinlainen sosiaali- ja terveyshuollon uudistus.

– Uskon, että ne ratkaisut, joita meillä on tehty, eivät ole ristiriidassa tulevaisuuden ratkaisujen kanssa. Tarvitaan laajempia hartioita, jotta erityisesti pienten kuntien tilanne ja ikääntyvän väestökehityksen haasteet saadaan jollakin tavalla ratkaistua.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus miettii soten kaatumisen seurauksia ja toimintalinjauksia ensi viikolla seminaarissaan. Sen jälkeen rahoitusta puidaan omistajakuntien kanssa.

Lue myös:

Hallitus jättää eroanomuksen – katso suorana: Ylen erikoislähetys, Yle seuraa hetki hetkeltä

Sote kaatuu, epävarmuus lisääntyy: "2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuvat mahdottomaan tilanteeseen"