1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntaliiton Hanna Tainio: Valinnanvapaus ei tulevaisuuden sotessa mene läpi – Väkisin yritetty liian suurta uudistusta

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja torppaa myös hallituksen mallin mukaiset maakunnat kolmantena hallinnon tasona. "Helsinki ja Kainuu eivät sovi sote-palveluissa samaan muottiin".

sote-uudistus
Hanna Tainio
Hanna TainioYle

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ei hämmenny soten kaatumisen vuoksi. Hän sanoo, ettei nyt tehty työ mene hukkaan. Kaatuvalle mallille jysähtää tuomio.

– Ongelmana on se, että on koetettu nielaista liian suuri pala, tehdä liian iso uudistus. Valinnanvapautta ei voida tällaisenaan enää tulevassa sotessa hyödyntää. Myöskään maakuntia tällaisena kolmantena hallinnon tasona ei voi toteuttaa.

Tainio arvelee, ettei kunnissa tehty työ mene hukkaan, vaan jatkuu.

– Sain juuri eilen Pohjanmaalta viestiä, että he jatkavat kuntayhtymäpohjalta jo tehtyä työtä. Luulen, että suurin osa kunnista haluaa jatkaa maakunnan kokoisella alueella. Lakihan salii vapaaehtoiset kuntayhtymät.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sanoo, että suurin ongelma on terveydenhuollon rahoitus. Maan eri alueet eivät ole samanlaisia.

– Sama ratkaisu ei sovi Helsinkiin ja Kainuuseen. Sotessa lähdettiin nyt liikaa ylhäältäpäin.

Tainio muistuttaa vielä, että esimerkiksi Helsinki on sotessa aivan omanlaisensa.

– Kuntaliitto ei tule tulevassa sotessa lobbaamaan minkään tietyn mallin puolesta. Kunnissa ja alueilla asuu se viisaus. Tuemme vapaaehtoisia kuntayhtymiä. Niiden rahoitus on ratkaistava.

Kuntaliitto toivoo, että tulevassa uudistuksessa kuntia todella kuunnellaan.

– Olemme varoittaneet alusta alkaen näistä ongelmista, jotka nyt ovat kärjistyneet näissä perustuslakivaliokunnan lausunnoissa. En halua olla vahingoniloinen, mutta sen sanon, että olisiko kannattanut ajoissa kuunnella?

Lue seuraavaksi