"Vähän kuin hautajaissaattueessa olisi" – Kokoomuksen Suutari arvelee sote-uudistuksen kaatumisen tarkoittavan Kainuun maakunnan loppua

Pitkään valmisteltu sote-uudistus ajautui umpikujaan. Kainuussa toivotaan, että tähän mennessä tehty työ ei menisi hukkaan

Kajaani
Potilas terveyskeskuksen käytävällä.
Derrick Frilund / Yle

Sote- ja maakuntauudistus kaatui tänään perjantaina. Pääministeri Juha Sipilä jätti tänään presidentille hallituksen eroanomuksen. Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi eroanomuksen ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeriönä.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutari on pettynyt, että soteuudistus ei toteutunut ja hallitus eroaa.

–Vähän kuin hautajaissaattueessa olisi. Tässä on tehty iso työ sekä maakunnissa että eduskunnassa.

Suutarin mukaan soten kaatuminen ja hallituksen ero voi tarkoittaa itsenäisen Kainuun loppua.

– Jotenkin tuli usko siihen, että tämä oli meille mahdollisuus säilyttää yhtenäinen ja itsenäinen Kainuu myös sosiaali- ja terveysasioissa, Suutari kommentoi.

Suutarin mukaan Kainuun uusi sairaala tulee jäämään kuntien maksettavaksi.

– Jos soteuudistus olisi toteutunut, valtio olisi aluksi rahoittanut Kainuun uutta sairaalaa.

Keskustan kansanedustaja Timo Korhonen kommentoi hallituksen kaatumista Facebook-sivullaan: "Raskas hetki! Tuntuu, että vuosien työ on kaatunut. Maakunta- ja soteuudistuksen kaatajat onnistuivat. Tämä on raskas ja kalliiksi tuleva takaisku eritoten ikääntyville maakunnille. Toivon kuitenkin, että se kaikki työ, jota uudistuksen eteen Kainuussa ja koko Suomessa on tehty, ei valuisi hukkaan, vaan terveeksi todetuilta pohjilta lähdetään etenemään jatkossa."

Kainuun maakuntajohtaja ja väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Pentti Malinen ja valmistelujohtaja Tiina Veijola kertovat tiedotteessa olevansa pettyneitä tilanteeseen.

Malinen ja Veijola toivovat, että uudistuksen aikana tehty työ ei menisi hukkaan ja haluaisivat jatkaa maakunnan uudistamista.