1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulainsäädäntö

Hallituksen kaatuminen ei lopeta jättipaketin käsittelyä – tutkija odotti jo tiedustelulakien tyssäämistä

Puhemiesneuvosto kertoo, että muiden kuin sote-paketin käsittely jatkuu.

Perustuslakivaliokunnan Anna-Maja Henriksson (vas), Leena Meri, Ilkka Kantola, varapuheenjohtaja Tapani Tölli, puheenjohtaja Annika Lapintie, Wille Rydman, Matti Torvinen sekä Ville Niinistö (oik) kertoivat perustuslain muuttamista koskevasta valiokunnan mietinnöstä tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina 21. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että pääministeri Juha Sipilän hallituksen erotessa sen tekemät esitykset raukeavat. Sote-paketin lisäksi yksi suurimmista kokonaisuuksista ovat sotilas- ja siviilitiedustelulait.

Jokisipilän käsitys osoittautui kuitenkin vääräksi, kun eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen aamupäivällä, että eduskunnassa jo olevia esityksiä viedään eteenpäin. Risikon mukaan tiedustelulakien käsittelykin siis jatkuu.

Tiedustelulakipakettia on palloteltu perustuslakiasiantuntijoiden, eduskunnan puhemiehistön ja valiokuntien kesken toista vuotta. Hallituksen esitys annettiin alun perin eduskuntaan viime vuoden tammikuussa.

Esityksen perustuslaillisuuden arvioinnissa yhtenä käänteenä oli myös puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esittämä asiantuntijoiden nimittely "perustuslakitalebaaneiksi".

Mutta nyt monien mutkien esitys raukeaa, arvioi eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä aamulla.

– Kun poliittisesti muodostettu hallitus jättää eronpyynnön, niin poliittisen tekemisen aika on ohi, Jokisipilä sanoi Yle aamu-tv:ssä.

"Ei tämä ainakaan nosta kannatusta"

Hallitus jatkaa toimitusministeriönä vaaleihin saakka ja pitää huolta vain välttämättömistä juoksevista hankkeista.

– Mutta mitään isompia hankkeita ei enää pystytä edistämään, Jokisipilä sanoi aamulla.

Jokisipilä arvioi myös että Sipilä ratkaisuun eronpyynnöstä on vaikuttanut osaltaan eilinen puolueiden kannatusmittaus, jossa hallituspuolueiden kannatus oli pudonnut "varsin vaatimattomiin lukemiin".

Miten eropäätös heijastuu puolueiden kannatukseen vaaleissa?

– Ei tämä ainakaan nosta heidän kannatustaan, kun neljä vuotta yritettiin tällaista uudistusta eikä sitä ei saatu maaliin.

Korjaus 8.3.2019 klo 12.21 Muutettu otsikko ja tekstiä – eduskunnassa olevat esitykset eivät raukea.