Työpaikkoja tuli juuri niin kuin hallitus lupasi – Eipä riitäkään: Seuraavaksi tarvittaisiin vaikeasti työttömiä ja kotirouvia ansioverolle

Kansantaloudenpitäjät kuuluttavat 75 prosentin työllisyyttä. Sellaista ei ole ollut edes 1990-luvun sarasteessa.

työllisyys
Rakennusmies
Suomen on ehdottomasti saatava lisää työssäkäyviä veronmaksajia ja vähemmän tuilla eläjiä, sanovat päättäjät ja kansantalouden osaajat.Henrietta Hassinen / Yle

– Monessa hallitukseni on onnistunut. Ennen kaikkea saamaan suomalaisille työtä, sanoi Juha Sipilä (kesk.) perjantain puheessa kaataessaan hallituksen.

Saavutus tuli häikäisevällä harppauksella, kun vuoden 2018 aikana peräti 70 000 suomalaista sai työpaikan. Hallitus ylsi vähän yllättäenkin 72 prosentin työllisyyslupaukseensa viime vuoden marraskuussa.

Nyt talousviisaat haaveilevat Suomeen jopa ennennäkemätöntä työnpaiskintaa, jotta loppujen eläkkeisiin ja eri tukiin riittää rahaa. Rima on korotettu 75 prosenttiin ensi vaalikaudelle myös joka puolueessa (Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)).

Vaikkei sellaista ole Suomessa ollut edes 1990-luvun lamaa edeltäneinä lihavina vuosina, lukujen valossa tavoite ei vaikuttaisi kaukaiselta:

  • Matkaa olisi enää 60 000 työllisen verran.
  • Työssäkäynti-ikäisten joukko pienenee 30 000:lla. Työllisyysaste lasketaan 15–64-vuotiaista.
  • Aivan viimeisimmän tiedon mukaan työllisyysaste on jo 72,6 prosenttia.

Miksei matka jatkuisi tästä yhtä lennokkaasti ylöspäin?

– Viime vuonna talous kasvoi nopeasti ja työllisyys kasvoi erittäin nopeasti. Helpoiten työllistyvät työllistyivät, pohjustaa Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari.

– Työttömissä ovat jäljellä ne, jotka ovat vaikeimmin työllistettävissä.

Heitä voivat olla pitkäaikaistyöttömät, syrjässä asuvat, puolikuntoiset, keski-iän ylittäneet, kielitaidottomat ja kouluttamattomat.

Mies katsoo tietokoneelta vapaita työpaikkoja työvoimatoimiston sivuilta.
Mies katselee tietokoneelta vapaita työpaikkoja työvoimatoimiston sivuilta.Henrietta Hassinen / Yle

"Erityisen tärkeää juuri nyt"

75 on kiva tasaluku, uusi tavoiteltava ennätys ja pohjoismainen taso. Ylen haastattelemat kansantalousviisaat ovat yhtä mieltä siitä, että lisää työllisiä tarvitaan, jotta Suomi seisoo jaloillaan.

– Suomi tarvitsee enemmän veronmaksajia ja vähemmän ihmisiä, jotka saavat erilaisia tukia. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä ja sinne siirtyy joka vuosi enemmän ja enemmän ihmisiä. Pienenevä osuus kaikista suomalaisista on töissä, tiivistää Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

*Lue myös: * Tilastot ovat täynnä tunnin viikossa töitä tekeviä valetyöllisiä ja 5 muuta väitettä – voiko työllisyystilastoihin luottaa?

75 prosentin työllisyys ei kuitenkaan näy eri tutkimuslaitosten ennusteissa lähivuosille. Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennusteessa horisontti yltää vuoteen 2023, eikä siellä ole tällaista luvata.

Voimme saada ihan hyväosaistakin porukkaa tekemään enemmän töitä.

Markku Lehmus

Yksi ennustaja, S-pankki, uskaltaa ääneen povata sentään käväisyä yli maagisen rajan. S-pankin pääekonomisti Timo Hirvonen laskee, että kolmen vuoden päästä, vuonna 2022, työllisyysasteen trendi on 75 prosenttia tai desimaaleja ylikin jonain kuukautena. Trendi on kausi- ja satunnaisvaihtelusta putsattu luku.

Tavallaan se olisi jo juhlan paikka. Kun lupaamaansa yltänyt hallitus tuuletti marraskuussa 72 prosentin ylittänyttä työllisyystrendiä, historiankirjoihinhan jää vuoden keskiarvo. Se oli 71,7.

Sipilän hallituksen aloittaessa vuonna 2015 työllisyysaste oli alle 68 prosenttia.

Pehmeitäkin keinoja

Jos seuraava hallitus haluaa, että työllisyysaste nousee vielä, ekonomistit edellyttävät kolmea asiaa.

  • Yleisen talouskehityksen on rullattava hyvin. Maailman talouskasvusta ei tällä haavaa ole vetoapua.
  • Tehtyjä ratkaisuja ei peruta. Työelämän kiky-kiristykset ja työttömien aktiivimalli ovat osaltaan työllistäneet kansaa.
  • Useita uusiakin toimia pitää nuijia. Yksi suoraviivainen, mutta myös kipein keino olisi työttömyysturvan pienentäminen.

– Jos työllisyysaste halutaan 75 prosenttiin [vaalikauden loppuun] 2023 mennessä, pitää tehdä niitä kenties epämukavia uudistuksia, toteaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

– Varastossa on onneksi pehmeämpiäkin keinoja. Perhevapaauudistuksessahan ajatuksena olisi saada naisia työmarkkinoille aiemmin kuin nyt. Silloin ei puhuta huono-osaisimmista, vaan saadaan ihan hyväosaistakin porukkaa tekemään enemmän töitä.

Lue myös: THL:n raportti paljastaa: Työttömien perusturvan taso on heikentynyt tällä hallituskaudella – Taloutta paikataan entistä useammin toimeentulotuella