Näin Hämeen kansanedustajat kommentoivat soten kaatumista

Soten kaatuminen ei tullut yllätyksenä Hämeen vaalipiirin kansanedustajille. Edustajat toivovat, että sote-sotkusta otettaisiin opiksi seuraavan vaalikauden aikana.

sote-uudistus
Sote
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hämeen vaalipiirin kansanedustajien näkemyksiä soten kaatumiseen on koottu tähän juttuun.

Aino-Kaisa Pekonen: "Jääräpäisyys ollut suuri ongelma"

Eduskunnan kuppilasta tavoitettu opposition riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei säästele sanojaan arvioidessaan sote-uudistuksen kaatumista:

– Kyllähän tätä päivää on odotettu jo pidemmän aikaa. Tänään tämä lopullinen kuolinisku on sotelle annettu ja samassa yhteydessä kaatui koko hallitus.

Juha Sipilä on sanonut tässä pidemmän aikaa, että tulos tai ulos, ja nyt hän näyttää kantavan vastuunsa eli eroaa pääministerin tehtävästä. Jäin miettimään, onko tämä sitä oikeanlaista vastuunkantoa, mutta toisaalta tässä pääministeri nyt reilusti ja rehellisesti myöntää, ettei hän ole onnistunut tässä tehtävässään sote-uudistuksen osalta.

Pekosen mielestä sote kaatui nimenomaan perustuslaillisiin ongelmiin. Hän kehuu Kanta-Hämeessä tehtyä valmistelutyötä ja pitää tärkeänä, että toimitusministeristö turvaa maakuntavalmistelujen jatkon:

– Niin, että maakunnissa tehty hyvä työ ei valu kuitenkaan hukkaan, kun sote kokonaisuutenaan vedetään viemäristä alas. Siellä on hyvä pohjatyö tehtynä ja sille me voimme rakentaa uudistuksen, joka turvaa yhdenvertaiset palvelut kaikille.

Arvosana hallituksen lainvalmistelulle on oppositioedustajalta tyly: "varsin ala-arvoinen".

– Olisi ollut mahdollisuus purkaa markkinamallia eli valinnanvapautta, mutta kokoomuksen ja keskustan 2015 solmima lehmänkauppa on ollut kohtalokas tälle uudistukselle. Tämä jääräpäisyys on ollut suuri ongelma, ja se, että hallitus ei ole suostunut näkemään näitä ongelmia.

Mika Kari: “Valmistelua pitää alkaa tehdä yhdessä”

Lahtelainen kansanedustaja Mika Kari (sd.) sanoo, että uudistuksen tekemistä pitää jatkaa laajalla parlamentaarisella yhteistyöllä.

– Tarvitsemme sellaisen sote-uudistuksen, joka nauttii eduskunnan laajaa luottamusta. Sitä valmistelua pitää alkaa tehdä yhdessä.

Hallituksen eronpyyntö oli Karin mukaan ainoa oikea ratkaisu, kun lain valmistelu oli pysähtynyt.

Kari pohtii, että soten kaatuminen on iso kysymys hänen kotimaakunnassaan Päijät-Hämeessä.

– Päijät-Hämeessä on tehty varsin hyvää ja laajaa valmistelua. Uudistusta tarvitaan tähän yhteiskuntaan jatkossakin.

Rami Lehto: “Vaalikikka”

Lahtelainen kansanedustaja Rami Lehto (ps.) kertoo, että soteuudistuksen oli jo aikakin kaatua. Hallituksen ero sen sijaan tuli pienenä yllätyksenä.

– Se oli vaalikikka, jolla saadaan näyttämään, että on kannettu vastuuta.

Lehto toivoo, että seuraavalla vaalikaudella osattaisiin ottaa opiksi tehdyistä virheistä. Myös asiantuntijoita olisi syytä kuunnella nykyistä tarkemmalla korvalla.

– Toivon mukaan lähdetään liikkeelle pienemmästä uudistuksesta.

Päivi Räsänen keskittyisi terveydenhuollon uudistamiseen

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) Riihimäeltä näkee, että soten kaaduttua nyt pitäisi lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä ja miettiä, mikä on se oleellinen muutos ja tavoite, mitä tarvitaan.

– Mielestäni se pelkistyy terveydenhuollon puolelle. Ehkä olisi viisainta, jos jatkossa keskityttäisiin terveydenhuollon uudistukseen ja jätettäisiin muut siihen kytketyt asiat pois.

Valmistelutyö ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, sillä sen aikana on tullut tietoa erilaisten mallien ongelmista ja vaikutuksista. Niin ikään on saatu tietoa siitä, mitkä mallit olisivat poliittisesti eteenpäin vietävissä ja perustuslakiimme soveltuvia, Räsänen sanoo.

– Tässä on liian paljon ollut puoluepoliittista intressiä pelissä, mikä on tehnyt tämän hyvin hankalaksi.

Räsäsen mukaan sote-mallille ei ole ollut edes hallituspuolueiden sisällä kannatusta. Uudistus on silti tarpeen ja menneistä on otettava opiksi.

Räsänen tuokin taas esiin viiden järjestämisalueen mallia, joka muodostuisi nykyisten yliopistosairaaloiden erityisvastuualueille. Näin terveyspalvelut saataisiin kattavasti yhden hallinnon alle. Valinnanvapaus toteutuisi asiakasseteleiden ja maksusitoumusten kautta.

– Ei kannata haukata liian suurta palaa kakusta, se on mielestäni tämän vaalikauden opetus.

Tarja Filatov: Sote-prosessin pitäisi edistyä pienin askelin

Tarja Filatov
Julkisen puolen pitää pystyä päättämään, kuinka paljon meillä on yksityistä palvelutuotantoa, sanoo Tarja Filatov.Yle

Suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) Hämeenlinnasta uskoo seuraavan hallituksen saavan vielä soten maaliin. Ajattelutavan koko uudistuksessa tulee kuitenkin muuttua.

– Mielestäni me voisimme lähteä liikkeelle tällä 18 maakunnan mallilla, kun valmistelutyö on tehty sen pohjalta. Kunnilla olisi kuitenkin oikeus tuottaa palveluja. Tai voitaisiin lähteä alkuvaiheessa kuntayhtymämallilla. Mutta oleellista on, ettei tehdä sellaista markkinamallia, jossa yksityiselle valuvat meidän resurssit.

Filatovin mielestä julkisen puolen pitää pystyä päättämään, kuinka paljon meillä on yksityistä palvelutuotantoa.

– Yksityinen palvelutuotanto on välttämätöntä, sillä on turvattu palveluaukkoja ja saatu sparraus julkisellekin puolelle. Se on hyvä täydentäjä, mutta niitä ei pidä päästää isännän rooliin.

Filatov toivoo, että uutta sotea aletaan rakentaa prosessina, sillä tavalla, että se myös etenee.

– Peruskoulu-uudistus tehtiin palasina, terveydenhuollon kehittyminen on tehty askel kerrallaan ja sotessa on kyse samasta asiasta. Semmoinen kerralla kaikki irti poikki ja pinoon -politiikka on osoittautunut selkeästi vääräksi.

– Ajattelen, että prosessin pitäisi mennä niin kuin evoluutio: otetaan pieniä askelia, jotka ovat hallinnassa. Otetaan niitä nopeasti, mutta ei haukata niin isoa palaa, että tukehdutaan.

Vaalikentillä luvassa kipinöivää keskustelua

Orimattilalainen kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) painottaa, että hallituksen eronpyyntö oli Sipilän henkilökohtainen ratkaisu. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jokinen kertoo saaneensa asiasta tiedon aamulla.

– Tietysti itse olisin toivonut, että maassa olisi vaaleihin asti toimintakykyinen hallitus. Nyt hallitus jatkaa toimitusministeriönä.

Jokinen kertoo, että seuraavaksi eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat keskustelemaan, onko toimitusministeriöllä luottamusta. Keskustelu käydään ensi viikolla.

– Vaaleihin on muutama viikko aikaa. Vaaleissa ratkaistaan uusi suunta. Kyllä se vaaliasetelmaa sähköistää ja antaa tilaa keskustella asioista laajemmin kuin siinä tapauksessa, että hallitus olisi jatkanut loppuun asti.

Timo Heinonen: "Liian suuri, liian kunnianhimoinen"

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on harmissaan soten kaatumisesta. Vai kaatuiko sittenkin ensin keskustan ajama maakuntauudistus, sitä voi kokoomusedustajan rivien välistä lukea:

– Maakuntahallinnon perustuslailliset ongelmat olivat niin suuria, että aikataulu ei riittänyt niiden korjaamiseen. Maakuntahallinnon myötä myös se tärkein eli sosiaali- ja terveyshallinnon uudistus jää nyt toteuttamatta. Mutta onneksi tämä kaatuu eteenpäin: luulen, että tästä jatketaan seuraavan hallituksen toimesta näiltä pohjilta ja tehdään tästä parempi kuin mitä nyt yritettiin.

Kanta-Hämeelle soten kaatuminen merkitsee sitä, että järjestämisen hartiat eivät nyt sotepalveluissa vahvistu.

– Pienillä kunnilla, mutta myös kaupungeillamme tulee olemaan haasteita sote-palvelujen laadukkaan tuottamisen kanssa. Nyt on tärkeä istua ja katsoa yhdessä, mitä tässä tapahtuu seuraavaksi ja löydämmekö Hämeeseen ratkaisuja vahvempien hartioiden löytämiseksi. Tämä on vakava paikka.

Sote kaatui Heinosen mielestä suuruuteensa. Rima oli liian korkealla.

– Kokonaisuus oli liian suuri ja liian kunnianhimoinen. Nyt pitää lähteä viemään tätä eteenpäin palasteltuna ja ottaa se tärkein, sosiaali- ja terveyspalvelut, keskiöön ja keskittyä siihen. Katsotaan sitten sen ympäriltä asteittain muita tarpeita, missä tarvitaan laajempia hartioita.

Uudistusta tarvitaan edelleen

Juha Rehula
Juha Rehula (kesk.) kertoo olevansa pettynyt.Yle

Hollolalaisen kansanedustajan Juha Rehulan (kesk.) päällimmäiset ajatukset ovat pettyneet. Hän painottaa, ettei uudistuksen tarve ei ole poistunut, vaikka sote-valmistelu päättyikin tähän.

– Vuosien työ karahti kiville äärimmäisellä tavalla. Paljon töitä, paljon valvottuja öitä ja ämpäreittäin kahvia. Näinhän siinä sitten kävi.

Perhe- ja peruspalveluministerinä ollessaan Rehulan päivät eivät juuri muusta koostuneetkaan kuin sotesta.

– Montakin asiaa olisi voinut tehdä toisin. Jossittelu on turhaa, sillä parhaat voimat mitä maasta löytyy, ovat olleet käytössä.

Kotimaakuntansa osalta Rehula vaikuttaa luottavaiselta, vaikka haasteet tulevaisuudessa ovatkin suuret.

– Päijät-Hämeessä on tehty hyvää valmistelua ja menty kohti maakunnan kokoista ratkaisua, jossa kuntarajat eivät ole este sille, että ihmiset saavat palvelua perustasolla.

Rehula haluaa muistuttaa, että vaalikauden aikana Päijät-Hämeen keskussairaalan asemaa on vahvistettu.

– Iso kuva on, että suunta on oikea. Ongelmia on, mutta ne ovat sitä varten, että niitä ratkotaan.

Sirkka-Liisa Anttila kannattaa parlamentaarista valmistelua

Eduskunnan jättävä forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) tukee Sipilää hallituksen eropäätöksessä.

– Pääministeri Sipilä toimi aivan oikein. Tämä on ollut yksi politiikan yksi historiallisimpia päiviä ja pääministerin päätöksistä olen ylpeä, hän on johtaja paikallaan. Tässä tilanteessa oli pakko tehdä nämä päätökset, ei voitu jatkaa enää.

Anttila kuvailee oloaan aika hämmentyneeksi ja surulliseksikin. Hän näkee ongelmia poliittisessa järjestelmässä, ettei kyetä hakemaan yhteisesti ratkaisuja vaikeisiin asioihin. Myös aika loppui kesken.

– Myönnän, että uudistus on valtavan iso. Uskon, että jatkossa opitaan, että näitä palastellaan pienempiin osasiin, jotta ne olisivat vähän hallittavampia ja helpompia.

Anttila toivoo, että uudistuksen jatkovalmistelu tehtäisiin parlamentaarisesti kaikkien puolueiden yhteistyöllä.

– 36 vuotta sitten kun aloitin, niin pääsääntöisesti jos oli vähänkin isompia uudistuksia, lakiuudistus valmisteltiin parlamentaarisesti. On viisasta toimia näin ja toivon, että seuraava hallitus tarttuu tähän mahdollisuuteen, ja osasina, ei kokonaisuutena. Tässä yritettiin vähän liikaa samalla kertaa.

Kanta-Hämeen tilanteen Anttila näkee hyväksi.

– Maakunnassa ei ole mitään hätää, palvelut pelaavat jatkossakin niin kuin ne nytkin pelaavat.

Lue myös:

Näin soten kaatumista kommentoidaan Päijät-Hämeessä

Sote kaatuu, epävarmuus lisääntyy: "2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuvat mahdottomaan tilanteeseen"