1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Mauri Pekkarinen: Sotesta tuli demokratian onneton näytelmä

Kymmenen kautta eduskunnassa istunut Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen luonnehtii sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista onnettomaksi näytelmäksi.

Mauri Pekkarinen jättää eduskunnan jännittävissä tunnelmissa. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Ennen kello 10 alkavaa puhemiesneuvoston kokousta tavoitettu Pekkarinen ei vielä halunnut kommentoida hallituksen eroilmoitusta, mutta sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen ensimmäinen varapuhemies oli pettynyt.

– Demokratian ja kansanvaltaisten menettelytapojen kannalta tämä on ollut kerta kaikkiaan onneton näytelmä jo vuosien ajan. Kun on näin isosta ja monimutkaisesta asiasta kysymys, niin näytelmässä voi aika pienikin poikkiteloin heittäytyvä ryhmä estää järjellisimmätkin askeleet.

Pekkarinen suree, että iso asia on tarjonnut suuria mahdollisuuksia politikoinnille ja mahdollisuuksia on surutta käytetty.

– Jälleen kerran sama asia on kaatumassa kalkkiviivoille.

Pekkarisen mukaan toistakymmentä vuotta valmisteltu hanke olisi pitänyt saada päätökseen yhdessä vaalikaudessa.

Kymmenen kautta ja 40 vuotta eduskunnassa työskennellyt Pekkarinen kuvailee viimeiseksi jäävä kauttaan monessa mielessä positiiviseksi.

– Mutta se, miten parlamentaarista ja demokraattista järjestelmää on voitu käyttää pelin politiikan elementtinä. Se on ollut ihan uutta verrattuna aikaisempiin vaalikausiin.