Ministeri Mika Lintilä: Aikataulujen pettäminen kaatoi soten – "Tämä ei ole ollut mikään parlamentarismin riemukausi"

Lintilä suomii soten valiokuntakäsittelyä kovin sanoin.

Mika Lintilä
Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter.
@Petteri Paalasmaa/All Over Press

Keskustan toholampinen elinkeinoministeri Mika Lintilä syyttää aikatauluja soten ja sitä myöten hallituksen kaatumisessa.

– Kyllä se eniten pieleen meni siinä, että sote-uudistus ei edennyt eduskunnassa siinä aikataulussa, kuin suunniteltiin. Nyt käsittelyaika kävi mahdottomaksi, ja se loppupeleissä kaatoi sen, Lintilä toteaa.

Lintilä viittaa opposition jarrutteluun valiokuntakäsittelyssä.

– Viimeisimpänä se sitten kaatoi soten. Tietysti harmittavaa sinänsä, että kauden aikana on saatu talous ja työllisyys kuntoon, mutta tämä rakenteellinen uudistus jäi tekemättä.

"Uuden hallituspohjan muodostamisesta tulee vaikeaa"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi perjantaina, että hänen eduskunnastaan viime päiviltä saamansa tilannekuva sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä on johtanut siihen, että hän päätti pyytää hallituksen eroa.

– Kuten pääministeri on sanonut, hänellä lähtökohtana oli tulos tai ulos ja kun tämä keskeinen uudistus ei edennyt, niin hän teki sitten johtopäätöksen tästä. Minusta tämä ratkaisu kertoo pääministerin vastuunkannosta, sanoo Lintilä.

– Nyt jatketaan toimitusministeriönä siihen saakka, että meillä on uusi hallitus. Vaalit tietysti ratkaisevat sen pohjan, mutta oma veikkaukseni on, että hallituspohjan muodostamisesta ja hallitusohjelman laatimisesta tulee erittäin vaikeaa.

Valiokuntien työskentely saa Lintilältä sen sijaan kovaa kritiikkiä.

– Se, mikä minua ehkä eniten harmittaa tässä kaudessa on eduskunnan toiminnassa kirjoittamattomien ja kirjoitettujenkin sääntöjen murskaaminen.

– Tämä ei ole kyllä ollut mikään parlamentarismin riemukausi. Nämä valiokuntien käsittelyt on olleet jotain sellaista, mitä en itse koskaan 20 vuoden aikana ole aikaisemmin kokenut, Lintilä lataa.

Ministeri huolissaan Keski-Pohjanmaasta

Lintilä kiittelee alueilla maakuntauudistuksen eteen jo tehtyä työtä, mutta pelkää, miten hänen kotimaakuntansa Keski-Pohjanmaa pärjää jatkossa.

– Maakunnassa on tehty hyvää työtä toimintojen kehittämiseksi ja se työ varmaan jatkuu. Sillä tavalla voi sanoa, että sote kaatuu eteenpäin, mutta tottakai huoli on siitä, mikä tuleva hallitus on vaalien jälkeen ja mikä heidän asennoitumisensa on.

– Keskusta on ollut ainut puolue, joka on ajanut Keski-Pohjanmaan omaa maakuntaa ja tämä malli olisi sen turvannut. Kun vielä tiedetään kotimaakunnan tilanne, aina on porukkaa, joka haluaisi Keski-Pohjanmaan lopettaa ja taas ollaan sitten vaaran hetkillä.

Joutuuko keskusta nyt hautaamaan lopullisesti haaveet omasta maakuntamallista?

– Se on tietenkin äänestäjien kädessä, mikä on seuraavien vaalien tulos ja onko hallituksessa sellaiset puolueet, jotka ovat maakuntaa puolustaneet. Keski-Pohjanmaa on aina ollut keskustalle tärkeä ja hyvin selkeästi pääministeri Sipilä otti 18 maakuntaa ja siellä oli nimenomaan Keski-Pohjanmaa niiden joukossa, mutta mikä jatkossa on tilanne, sitä on vaikea arvioida.

Aikajana, jossa kuvataan soten käänteitä marraskuun 2015 - maaliskuun 2019 välillä
Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka