Muutosjohtaja Asko Peltola: Sote-valmistelu jatkunee vapaaehtoisella kuntayhteistyöllä Etelä-Pohjanmaalla

Nyt odotetaan ministeriön ohjeita maakunnallisen uudistusorganisaation alasajosta.

Seinäjoki
Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola.
Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola.YLE / Olli Koski

Etelä-Pohjanmaan valmistelujohtaja Asko Peltolan mukaan edessä on nyt maakunnallisen uudistusorganisaation alasajo. Tällä hetkellä odotetaan ministeriön ohjeita alasajosta.

– Nyt täytyy vaan orientoitua uuteen tilanteeseen ja selvittää, miten maakunnassa mennään eteenpäin. Elämä jatkuu ja aurinko nousee huomennakin, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan se, mitä Etelä-Pohjanmaalla nyt tapahtuu, on kuntien käsissä.

– Tämä uudistus on tarjonnut mahdollisuuden ja tilanteita, joissa meidän on pitänyt viime vuosina tavata. Maakunnallisten toimijoiden toistensa tuntemus ja, uskoisin että yhteistyökykykin, on kasvanut roimasti.

Peltolan mukaan Etelä-Pohjanmaalla löytynee halukkuutta varmistaa sote-kokonaisuuden eteneminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa Etelä-Pohjanmaan vapaaehtoisen sote-kuntayhteistyö –mallin valmistelun jatkamista.

– Vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä, mutta sekin edellyttää kuntien osallistumista asiaan.

Asko Peltola arvelee kuitenkin, että päättäjät istunevat yhteiseen pöytään vasta vaalien jälkeen.

– Uskon, että sote-uudistus tulee tavalla tai toisella olemaan uudenkin hallituksen agendalla, mutta uudistusvalmistelun maakunnallisesta organisoitumisesta on vielä liian aikaista esittää arvioita.

Hallitus eroaa, mitä nyt tapahtuu? Erittäin harvinainen tilanne Suomessa