Suomen hallituksen ero ykkösuutinen myös muissa Pohjoismaissa – Ruotsalaislehti lainasi vertausta sote-uudistuksesta Ikea-huonekaluun

Hallituksen erosta kertoi myös Financial Times.

Hallituksen kaatuminen
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituksen erosta Kesärannassa perjantaina.
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituksen erosta Kesärannassa perjantaina.Seppo Samuli / Lehtikuva

Suomen hallituksen ero on huomioitu näkyvästi muissa Pohjoismaissa, erityisesti Ruotsissa.

Myös Financial Times -lehti raportoi hallituksen erosta.

Lehdet raportoivat nettisivuillaan, että Suomen hallituksen kaatumisen syynä on mönkään mennyt sosiaali- ja terveydenhoitouudistus. Financial Times mainitsee uudistuksen törmänneen useasti perustuslakiongelmiin.

Tässä artikkelissa voit seurata päivän tapahtumia hetki hetkeltä.

Ruotsalaismediassa lainataan Suomen tiedotusvälineitä ja kerrotaan pääministeri Juha Sipilän uhanneen hallituksen erolla aiemminkin, ellei uudistus etene.

– Tämä oli suuri pettymys minulle, Ruotsin televisio referoi Juha Sipilää. Sipilän tiedotustilaisuus lähetettiin suorana Ruotsin television nettisivulla. (siirryt toiseen palveluun)

– Kuuntelin sisäistä ääntäni, pääministeri Juha Sipilä sanoo Ruotsin radion nettijutussa.

Lehdet viittaavat kohuun vanhustenhoidosta

Ruotsin television (siirryt toiseen palveluun) nettisivulla valtiotieteilijä Göran Djupsund Åbo Akademista arvioi, että pääministeripuolue oli pannut koko arvovaltansa peliin terveydenhoidon uudistuksen puolesta. Kun uudistus epäonnistui, oli parempi erota. Hän muistuttaa, että uudistuksen vastustusta lisäsivät yksityisellä sektorilla esiin tulleet skandaalit.

Toimittaja Philip Teir arvioi Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että moni on nähnyt sote-uudistuksen pääministerin henkilökohtaisena projektina, jossa hän nyt epäonnistui. Teir mainitsee myös suuret otsikot yksityisten vanhusten hoitokotien puutteista.

Teir kertoo, että uudistusta alettiin verrata huonosti kasattuun Ikea-huonekaluun. "Sama kuin joku olisi epäonistunut Ikean tuolin kokoamisessa ja väittäisi, että siitä tulee vielä Billnäsin tuoli. Se ei onnistu. Tuoli voi kaatua, jos sille yrittää istua", Teir lainaa vihreiden kansanedustajaa Outi Alanko-Kahiluotoa.

"Dramaattinen ele vailla merkitystä", sanomalehti Expressen (siirryt toiseen palveluun) lainaa Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittajaa Susanna Ginmania.

Lehti kertoo, että kyseessä saattaa Ginmanin mukaan olla pääministeripuolue keskustan yritys saada kannatustaan nousuun. Vaalit olisivat joka tapauksessa viiden viikon kuluttua. Nyt hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Lues myös:

Hallitus erosi, mitä nyt tapahtuu? Erittäin harvinainen tilanne Suomessa

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Analyysi: Tulos tai ulos – Sipilällä ei ollut enää mitään menetettävää