Hyppää sisältöön

Hallituksen kohtalonpäivänä yksi hihkui ilosta, toinen purki pettymystään: ”Päivän paras uutinen”, ”Melkoisen sirkuksen se ainakin järjesti"

Sote-uudistus kaatui ja hallitus erosi. Kysyimme ihmisiltä, mitä ajatuksia se herättää.

Anna Harmaala ja Kristiina Jokikokko. Tavallaan tämä oli yllätys, mutta positiivinen yllätys. Vanhaan voisi palata. Se on ollut minun mielestäni paljon toimivampi, Jokikokko kertoo Kuva: Risto Koskinen / Yle

Sote- ja maakuntauudistus kaatui tänään ja samalla hallitus pyysi eroa tasavallan presidentiltä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei nähnyt edellytyksiä hallituksen jatkamiselle.

Viisikymppinen rovaniemeläinen Outi Brunfeldt hihkaisee ilosta, kun kuulee uutisesta.

– Ihanaa, päivän paras uutinen. Poltettiin rahaa aivan älyttömästi hukkaan, olisi voitu antaa köyhille, vanhuksille, työttömille. Sipilä leikki nyt tuolla omalla leikkikentällänsä. Toivottavasti uusi hallitus on parempi ja kansanmyönteisempi.

Torniolaiset Anna Harmaala ja Kristiina Jokikokko ajattelevat, että soten kaatuminen oli hyvä juttu.

– Pakko sanoa, että ensimmäisenä alkoi vähän naurattaa. Kyllä tämä tietysti oli odotettavissa eikä oikeastaan tullut yllätyksenä, Harmaala sanoo.

Leila Luumeen mukaan hallituksen ero vaikuttaa pikkulapsen kiukuttelulta, joka ei saa tahtoaan läpi. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Tamperelainen valtio-oppia opiskeleva Vilja Luomala, 22, heräsi aamulla Whatsapp-viestiin siitä, että hallitus on eronnut.

– Vaalit ovat tulossa, joten olin todella yllättynyt, että ero tuli tässä vaiheessa. Mutta eilisten sote-uutisten perusteella tämä oli looginen päätös.

Jyväskyläläinen Leila Luume ajattelee, että sotessa oli vakavia perustuslaillisia ongelmia ja se oli hänen mielestään alusta saakka älytön projekti.

– Hallitus ei ihan hirveän suuria mullistuksia saanut aikaan, mutta melkoisen teatteriesityksen ja sirkuksen se ainakin järjesti, jos ei muuta.

Taina Vierijärvi ajattelee, että nyt puolueet saavat kampanjoida vapaasti. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Kempeleläinen Riikka Sarkkinen on tyytyväinen hallituksen ja soten kaatumiseen. Hallituksen kaatuminen oli hänen mielestään vääjäämätöntä.

– Tämä on ollut niin pitkäkestoinen prosessi ja joka asiasta on jauhettu pitkään. Ja kun ei valmista ei ole tullut.

Porilaisen Taina Vierijärven mukaan hallituksen kaatuminen on hyvä asia hallituspuolueille.

– Se on elämää, että hallitukset kaatuvat. Kyllähän ulkomaillakin kaatuu hallituksia.

"Sote vaikutti hyvältä idealta"

Anttoni Lajoma Nurmijärveltä on pettynyt soten kaatumiseen ja hallituksen töppäilyyn.

– Sote vaikutti hyvältä idealta, mikä olisi ollut mahtava saada pyörimään. Tämä vahvistaa sen, hallitus ei tiedä, mitä tekee ja antaa myös huonon kuvan Suomesta poliittisesti ulkomaille.

Riikka Sarkkinen sanoo seuranneensa Sipilän pääministerikautta kauhulla. Hänen mielestään Suomea on johdettu kuin yritystä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Rovaniemellä Jukka Soini, 56, arvelee, että nyt yritetään peitellä neljän vuoden epäonnistumisia ja hakea samalla etua vaalikampanjointiin.

– Mutta toivottavasti äänestäjät nyt ymmärtävät, mistä on kysymys ja tekevät päätökset sen mukaan, että saataisiin Suomi tästä nousuun oikeasti.

Iisakki Palojärvi ajattelee, että soten pohja on varmaan oikea, mutta sitä vain pitää viilata. Pakkohan se joskus on saada valmiiksi, hän tuumii. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Iisakki Palojärvi on seurannut Suomen sote-valmistelua länsinaapurista Haaparannalta.

– Aika sekaista on ollut sen 15 vuotta. Ei siellä oikein kukaan tiedä, mitä päättää. Kyllähän ne lupailee kaikkea, mutta siihenpä se sitten jääkin. Semmoista teatteria on minun mielestäni enimmäkseen.

Myös muuramelainen Janne Nieminen, 53, sanoo kyseessä olevan julkisuuden kalastelu ja vaalitemppu.

– Mielestäni tulevista vaaleista tuli tänään sote-vaalit. Luulen, että tuo teema kantaa vaaleihin asti päällimmäisenä. Onhan siellä totta kai muutakin, mutta näistä tuli, tai ehkä tehtiin sote-vaalit.

"Ehkä he halusivat lomalle vähän aikaisemmin"

Turkulainen Matti Rauramo kuulee hallituksen kaatumisesta Ylen toimittajalta.

– Olen äimänkäkenä. Kuulin sote-purkautumisen aamulla, mutta en olisi uskonut, että se tähän johtaa. Ilmeisesti asiassa on jotain isompia ristiriitoja, joista ei ole kerrottu.

Rauramo muistelee Sipilän sanoneen, että jos sote ei mene läpi, hän eroaa.

– Siinä mielessä tämä on periaatteessa ihan johdonmukainen, selkärankainen veto. Mutta aika jännä ajoitus kyllä.

Matti Rauramo kertoo, ettei ole Juha Sipilän superfani, mutta hänen mukaansa Sipilän johdonmukaisuus on ollut aika kantavaa. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Etelä-Kaliforniassa asuva Ville Vintola on yllättynyt hallituksen kaatumisesta. Hänen mukaansa on kurjaa, että stabiili yhteiskunta kohtaa tällaisia ongelmia. Vintola asuu ulkomailla ja kertoo, ettei hallituksen kaatuminen koske välittömästi hänen elämäänsä.

– Ehkä he halusivat lomalle vähän aikaisemmin.

Myös helsinkiläinen Helka Korhonen on yllättynyt soten kaatumisesta. Hän uskoi, että sote pusketaan läpi jollain tavalla.

– Vielä yllättyneempi olin hallituksen kaatumisesta. En ajatellut, että tähän olisi päädytty.

Erja ja Samuel Nousiainen muistavat vanhempiakin aikoja, jolloin hallituksia kaatui. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Erja ja Samuel Nousiainen Turusta ovat hieman hämmentyneitä päivän suuresta uutisesta, mutta uskovat, että eteenpäin mennään, vaikka hallitus kaatuikin.

– Työllisyys on kuitenkin parantunut. Sitä se Sipiläkin tänään esille toi, Erja sanoo.

– Sote-vääntöä on riittänyt ja kyllä ne sitä kuin käärmettä pyssyyn ovat ajaneet, Samuel jatkaa.

Lue myös:

.
.