Muutosjohtaja Tapani Mattila: Keski-Suomi ajaa maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun hallitusti alas kevään aikana

Keski-Suomi aloittaa maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluprojektin alasajon ministeriön ohjeiden mukaisesti.

Jyväskylä
Tapani Mattila on valittu Keski-Suomen maakuntajohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään keväällä 2015, kun nykyinen maakuntajohtaja Anita Mikkonen jää eläkkeelle.
Keski-Suomen muutosjohtaja Tapani Mattila pitää maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista vakavan iskuna maakunnalle.Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen muutosjohtaja Tapani Mattila pitää hallituksen eroilmoitusta ja uudistuksen kaatumista maakunnalle valtavana iskuna.

– Keski-Suomessa suunnittelua ehdittiin tehdä pitkälle ja maakunnassa olisi ollut hyvä valmius siirtyä toimeenpanovaiheeseen. Lainsäädännön kaatuminen tarkoittaa luonnollisesti paikallistason valmistelun päättymistä.

Suunnittelua on Keski-Suomessa tehty valmisteilla olleen lainsäädännön mukaisesti. Merkittävä osa valmistelluista malleista valuu kuitenkin hukkaan lakien kaaduttua.

– Monialaiseen maakuntaan, järjestämisen ja tuottamisen erottamiseen sekä valinnanvapauteen perustunut Keski-Suomen malli ei ole suoraan vietävissä uuteen ympäristöön, ellei lainsäädäntökehys sitä tulevaisuudessa mahdollista, Mattila toteaa.

Valinnanvapauskokeilu jatkuu Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Asukkaiden arkeen uudistusprojektin alasajo ei vaikuta. Palveluista ovat koko uudistustyön ajan vastanneet kunnat, yhteistyöalueet sekä kuntayhtymät, pelastuslaitos, TE-toimisto ja ELY-keskus, jotka jatkavat toimintaansa nykymallilla.

Yksi uudistukseen keskeisesti liittynyt kokeilu on Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilu, joka jatkuu myös valmisteluprojektin alasajon jälkeen. Kokeilulle on myönnetty rahoitus lokakuun 2019 loppuun asti.

Seuraavien kuukausien aikana arvioidaan, voidaanko kokeilua jatkaa nykyisen voimassaolevan palvelusetelilainsäädännön puitteissa myös lokakuun jälkeen, jotta asukkaiden tekemät valinnat voidaan pitää voimassa.