Soten kaatuminen ei horjuta kainuulaisten terveydenhuoltoa – myös uusi sairaala rakentuu suunnitellusti

Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon mukaan soteuudistuksen kaatuminen ei tule näkymään kainuulaisten arjessa.

Kajaani
Sote
Sote uudistuksen kaatuminen ei tule vaikuttamaan uuden keskussairaalan rakennushankkeeseen. Jyrki Lyytikkä / Yle

Vuodesta 2015 asti valmisteltu sote- ja maakuntauudistus on kaatunut. Kyseessä on jo neljäs perättäinen epäonnistunut sote-malli.

Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto on uudistuksen kaatumisesta pettynyt, muttei yllättynyt.

– Siinä on ollut liian paljon auki olevia asioita, liian paljon perustuslaillisia ongelmia. Aikaakin on ollut, joten olisi ne voitu saada valmiiksi. Uskon, että jossain vaiheessa tehdään jonkinlainen koko Suomea kattava ratkaisu, Ahopelto sanoo.

Ahopelto vakuuttaa, että soten kaatuminen ei tule vaikuttamaan kainuulaisten terveydenhuoltoon.

– Tällä hetkellä soten kaatuminen ei vaikuta kainuulaisiin ihmisiin. Tietysti kaikilla maakunnilla on nyt haasteita siinä, miten tulevaisuudessa selvitään. Tavoite on, että asiakas saa palvelua samalla lailla riippumatta siitä tuleeko uudistusta vai ei, Ahopelto sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutari arvioi, että Kainuun uusi sairaala tulee jäämään kuntien maksettavaksi.

– Jos soteuudistus olisi toteutunut, valtio olisi aluksi rahoittanut Kainuun uutta sairaalaa, Suutari sanoo.

Sote uudistuksen kaatuminen ei Ahopellon mukaan tule vaikuttamaan uuden keskussairaalan rakennushankkeeseen tai toimintaan.

– Keskussairaalan rakentamisesta kunnat ovat päättäneet jo vuonna 2013. Asia ei liity sote- ja maakuntauudistukseen suoraan mitenkään. Hanketta ei ole laskettu valtiollisen rahoituksen varaan.

Lue lisää:

Hallitus on eronnut, puhemies Risikko: Kaikki käsittelyssä olevat lait on tarkoitus käsitellä – Yle seuraa hetki hetkeltä