Terveysyritykset soten kaatumisesta: Seuraava uudistus pienemmissä paloissa, kiitos

Hallituksen jättimäinen sote-uudistus kaatui jälleen kerran. Yrityksillä on jo ideoita jatkoa varten.

Hallituksen kaatuminen
Eläkeläisnainen terveysaseman vastaanotossa ottamassa vuoronumeroa.
Terveysala veikkaa, että kunnat ja maakunnat jatkavat nyt omien sote-uudistustensa edistämistä. Jussi Helttunen / Lehtikuva

Terveys- ja hoiva-alan yksityiset toimijat eivät enää yllättyneet hallituksen jättihankkeen eli sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen kaatumisesta.

– Olen tosi pettynyt, koska sotea ei saatu maaliin tälläkään kertaa, vaikka sitä on hierottu ja valmisteltu jo yli kymmenen vuotta, puhisee sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä edustavan Hyvinvointiala HALI:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

– Mikään ei nyt edisty. Terveyserot eivät kapene, eikä kustannusten nousu rauhoitu. Laki olisi antanut alkusysäyksen muutokselle.

Hoivayritys Attendossa päivän sote-uutiseen suhtaudutaan rauhallisemmin.

– Meille soten kaatuminen on neutraali asia. Ei vaikuta meihin millään lailla, sanoo toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.
Suomen Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Lehtikuva

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen on samoilla linjoilla.

– Kyllä me toivoimme sote-uudistuksen läpimenoa, mutta hyvä kun tuli edes joku ratkaisu suuntaan tai toiseen. Se tuo selkeyttä toimintaamme ja jatkoon. Hommat jatkuvat normaaliin tapaan.

Aaltosen mukaan soten kaatuminen ei Pihlajalinnan näkökulmasta muuta paljoa. Väestö ikääntyy ja palvelutarpeet lisääntyvät jatkossakin, eikä kuntatalous ole kohentunut sotea odotellessa.

– Lähtökohdat ovat siis entisellään, ja se takaa Pihlajalinnalle roolia sotessa jatkossakin. Ihmisten pitää päästä hoitoon.

Sote-kuntayhtymiä lisää

Attendon Karjalainen arvioi, että soten kaatuminen tietää vipinää maakuntiin. Niihin on viime vuosina perustettu "isompia hartioita" eli kuntien yhteisiä sote-kuntayhtymiä hoitamaan sosiaali- ja terveyspalveluita. Niitä on nyt yhteensä kahdeksan, muun muassa Essote Mikkelin seudulla.

– Niitä tulee lisää ja nykyiset kehittävät toimintaansa. Meidän näkökulmastamme ympäri maata on syntynyt viime vuosina vapaaehtoisesti hyviä, maakunnallisia sote-kuntayhtymiä.

– Meillä on niiden toiminnasta erinomaisia kokemuksia. Ne ovat ammattitaitoisia organisaatioita, Karjalainen sanoo.

Pihlajalinnan Aaltonen arvelee nyt soten kaaduttua, että kunnat aktivoituvat ja lähtevät ratkaisemaan itse asioitaan.

– Sote-puolelle tulee osaulkoistuksia.

Alan etujärjestön Rajakangas toivoo kuntien ja maakuntien jatkavan omien sote-uudistustensa valmistelua, koska rahaa on niukalti ja taantumaan ollaan kenties menossa.

– Tarvitsemme suurempia järjestäjiä. Pikkukuntien ja alueiden pitää yhdistää voimiaan, Rajakangas näkee.

Sote-vinkit seuraavalle

Sote-järkäle istahtaa myös eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen pöydälle ratkaistavaksi tavalla tai toisella. Alan yrityksillä on esittää pari vinkkiä.

– Kun nyt kävi näin, niin jatkossa kannattaisi sote-uudistuksessa edetä pienemmissä paloissa. Se on varmaan opetus tästä, Pihlajalinnan Aaltonen sanoo.

Joni Aaltonen
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen. Marja Väänänen / Yle

Aaltosen mukaan nykyiset sote-pilotit ovat siihen kuitenkin turhan pieniä. Parempi olisi muodostaa isompia kokonaisuuksia, esimerkiksi perusterveydenhuollon terveyskeskuspalvelut, hoivaosastot ja neuvolat yhdessä voisi olla sopiva kokonaisuus.

Rajakankaan mielestä hallitukselta oli huono idea yrittää räjäyttää koko sote-järjestelmä kerralla uusiksi.

– Parannetaan mieluummin sotea nykymallin pohjalta. Otetaan rusinoita pullasta, esimerkiksi palveluseteleitä lisää, henkilökohtainen budjetti, Rajakangas avaa.

Attendon Karjalainen tarttuisi ensimmäisenä asiakasmaksulakiin.

– Se pitäisi saada ekana. Sitä on valmisteltu vuosia, mutta se jäi nyt soten jalkoihin. Asiakkaiden asiakasmaksut pitää saada harmonisoitua, yhdet asiakasmaksut koko maahan, Karjalainen vaatii.

Lue lisää:

Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Näin oppositiojohtajat kommentoivat hallituksen eroa: taustalla hallituksen jääräpäisyys ja Sipilän dramaattisuus