Oikeus tuomitsi sähköfirman johdon kymmenien tuhansien eurojen sakkoihin ja yhteisösakkoihin – työntekijä loukkaantui vakavasti Piikkiön hyttitehtaalla

Piikkiön hyttitehtaalla työskennellyt sähköasentaja sai hengenvaaralliset vammat, oikeus tuomitsi yrityksen johdon sakkoihin.

työtapaturmat
Suomen lakikirjoja vuodelta 1986 ja 1987.
Matti Myller / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut paimiolaisen sähköasennusalan yrityksen johdon tuntuviin yhteisösakkoihin ja sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Kyseessä on elokuussa vuonna 2016 tapahtunut onnettomuus Piikkiö Worksin hyttitehtaalla. Sähköyrityksen työntekijä loukkaantui hengenvaarallisesti saatuaan kaksi voimakasta sähköiskua. Mies oli purkamassa kytkinlaitosta, jossa ei pitänyt olla jännitettä.

Käräjäoikeus katsoo tuomiossaan, että jännite oli helposti mitattavissa, mutta työntekijällä ei ollut käytössään jännitteenkoetinta. Näin yrityksen johto on syyllistynyt laiminlyöntiin, koska oli velvollinen tarjoamaan jännitteenkoetinta työntekijälleen. Oikeus katsoo, että yhtenä vastaajana ollut sähkötöiden työnjohtaja on ollut velvollinen varmistamaan työmaan turvallisuus. Oikeus katsoo, että teko ei ollut kuitenkaan tuottamuksellinen.

Vastaajat, yrityksen toimitusjohtaja ja työnjohtaja, tuomittiin vammantuottamuksesta sakkorangaistukseen. Oikeus määräsi molemmille noin 50 päiväsakkoa, joka heidän tuloillaan on noin 17 000 euroa sakkoa. Lisäksi vastaajat tuomittiin 30 000 euron yhteisösakkoon, koska yhtiön johto ei ole huolehtinut työturvallisuudesta ja yhtiössä on myös aikaisemmin tapahtunut sähkötyötapaturma. Syyttäjä vaati alun perin vähintään 70 000 euron yhteisösakkoa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää:

Syyttäjä vaatii sähköfirmalle mittavaa yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta – työntekijä loukkaantui vakavasti Piikkiön hyttitehtaalla