Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu loppuu Lapissa

Maakuntajohtaja Mika Riipi toivoo, että valmistelutyö voisi jatkua.

sote-uudistus
Pohjois-karjalan keskussairaala
Ismo Pekkarinen / AOP

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu Lapissa lopetetaan.

Valmistelut tehdään loppuun kevään aikana ja tehty työ kootaan tulevien ratkaisujen käyttöön. Maakuntavalmistelussa Lapissa on ollut töissä noin 40 ihmistä, joista noin puolet osa-aikaisesti. Suurimmalla osalla heistä on työ muissa organisaatioissa ja he he palaavat aiempiin tehtäviinsä.

Uudistuksen Lapin valmisteluelimen puheenjohtaja, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo, että sote-uudistuksen tarve ei ole vähentynyt vaan ennemminkin kasvanut. Hän toivoo, että jo tehty valmistelu ei menisi hukkaan vaan se voisi jatkua.

Maakuntajohtaja Mika Riipi
Maakuntajohtaja Mika RiipiLapin liitto

Riipin mukaan nopein tapa tehdä uudistus olisi siirtää sosiaali- ja terveyspalvelut kuntia suuremmille yksiköille.

– Lyhin tie ja minun mielestäni myös odotettavissa olevin tie on se, että jatketaan valmistelua niin että sote siirretään näille alueille, joille itsehallinto rakennetaan kuntia suuremmalle pohjalle. Mikä niiden lukumäärä on, miksi niitä kutsutaan, mitkä niiden tehtävien todelliset sisällöt on – nämä kysymykset ovat tietenkin tässä vaiheessa auki ja vain spekulaation varassa, Riipi sanoo.

Riipin mukaan Lapissa uudistuksen valmisteluun on käytetty jo nyt useita miljoonia euroja.

Maakunnat läpäisivät perustuslakivaliokunnan seulan

Lappilainen kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) on pettynyt siihen, että sote- ja maakuntauudistus kaatuivat. Lohen mukaan maakunnissa odotettiin uudistuksen läpimenoa. Lohi sanoo, että sote-uudistus on edelleen tarpeellinen.

Lohi sanoo Riipin tapaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen tarvitaan edelleen kuntia leveämmät hartiat.

– Neljä vuotta sitten perustuslakivaliokunta totesi, että itsehallintoalueet - oli niiden nimi maakunnat tai joku muu - ovat paras tapa toteuttaa tämä. Minimivaatimus on, että siellä on vaalit. On vaikea nähdä, että uudistus voitaisiin rakentaa muille kuin vaaleilla valituille maakunnille, Lohi sanoo.

Markus Lohi
Markus LohiVesa Toppari / Yle

Lohen mielestä on välttämätöntä, että maahan saadaan uudistus, jotta sote-palvelut voidaan turvata kun väestöstä yhä useampi on ikääntynyt.

Hänen mukaansa sote-uudistus voidaan toteuttaa ilman asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä. Myös maakunnissa tehdyn valmistelutyön tulisi hänen mielestään jatkua ja valtiovallan pitäisi myöntää siihen edelleen rahaa.

Lohi on eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen ja Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja.

Vapaaehtoinen sotekuntayhtymä myös Lappiin?

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokelalle sote-uudistuksen kaatuminen ei tullut yllätyksenä.

– Jo viime kesänä kävi aika ilmeiseksi, että valinnanvapauden osuus on siinä määrin perustuslain vastainen, ettei sen kuntoon saaminen vaikuttanut oikein todennäköiseltä.

Jokelalle soten peruuntuminen oli tietyssä mielessä helpotus. Kaatuneessa esityksessä maakunnan järjestämiin palveluihin olisi nimittäin saatu huomattavasti vähemmän rahaa kuin tällä hetkellä. Rahoituslainsäädäntö ei hänen mukaansa tunnistanut riittävästi Lapin erikoisolosuhteita kuten pitkiä välimatkoja ja harvaa asutusta.

Jari Jokela, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja.
Jari Jokela, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja.Iines Jakovlev / Yle

Nyt Jokela toivoo, että Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnat alkaisivat valmistella vapaaehtoisen sotekuntayhtymän perustamista jo tämän vuoden aikana. Keskustelua valmistelusta käytiin jo viime elokuussa, mutta tuolloin jäätiin odottamaan valtakunnan ratkaisuja.

– Uskoisin, että enemmistö kunnista on valmiita tällaiseen ratkaisuun.

Jos sotekuntayhtymä päätettäisiin perustaa, se ottaisi hoitaakseen perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelut sekä erikoissairaanhoidon. Valmisteluun menisi kuitenkin pari vuotta.

Jotkut Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat olleet myös kiinnostuneita siirtämään palveluita järjestettäväksi nykyiselle sairaanhoitopiirille. Jokela Pitää tätä B-vaihtoehtona.