Keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni: Hallitus kaatui soten valinnanvapauteen

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo, että keskusta ajaa soteuudistusta kotikunta-maakuntamallin pohjalta.

Hallituksen kaatuminen
Katri Kulmuni
Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.Perttu Ruokangas / Yle

Keskustan Juha Sipilän johtama hallitus on eronnut. Sipilän mukaan kyseessä on hänen henkilökohtainen päätöksensä, joka johtuu hallituksen esittämän sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisesta.

Keskustan torniolainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni luonnehtii päätöstä osoitukseksi puolueen selkärangasta.

– Tämä on selkärankaista toimintaa, jos lähtee siitä, että keskusta on koko kauden sanonut Juha Sipilän suulla, että tulos tai ulos. Taloudessa on saatu tuloksia, mutta sote-uudistus ei onnistu.

Keskusta ajaa edelleen kotikunta-maakuntamallia

Kulmunin mukaan maakunta- ja sote-uudistus kaatui valinnanvapauteen. Hänen mielestään keskustan viime vaaleissa ajama kotikunta-maakuntamalli on edelleen toteuttamiskelpoinen.

– Uudistus täytyy edelleen tehdä ja keskustan ratkaisu on edelleen kotikunta-maakuntamalli. Valinnanvapaus on se, joka on törmännyt perustuslakiin. Se on liian laaja ja aikataulu liian tiukka.

Kulmuni ei kuitenkaan tyrmää valinnanvapautta kokonaan.

– Uudistus täytyy ensin saada liikkeelle palveluiden kannalta ja valinnanvapauden on tultava matkaan vasta myöhemmin.

Lähteekö keskusta haastamaan kokoomusta?

Valinnanvapaus tuli mukaan soteuudistukseen keskustan ja kokoomuksen lehmänkaupassa marraskuussa 2015. Kaupassa keskusta sai maakuntauudistuksen ja kokoomus valinnanvapauden, joka avaa terveysmarkkinoita yksityisille yrityksille.

Voisi ajatella, että kun keskusta sanoo uudistuksen kaatuneen kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen, vieritetään siinä samalla syy kaatumisesta kokoomuksen niskaan.

– Me emme syytä ketään uudistuksen kaatumisesta. Me noudatamme lakia ja perustuslakia. Perustuslakivaliokunta on todennut, että valinnanvapaus on liian laaja ja aikataulu liian tiukka, Kulmuni vastaa.

Hakeeko keskusta punamultaa?

Joka tapauksessa eduskuntavaalit järjestetään ensi kuussa ja keskustan kannatus on sukeltanut 14 prosenttiin. Ylen analyysissä kirjoitetaan, että hallituksen kaataminen on "keskustan viimeinen epätoivoinen yritys välttyä karmaisevalta vaalitappiolta".

Keskustassa todennäköisesti arvellaan, että koti-maakuntamalli on helpompi toteuttaa demareiden kuin kokoomuksen kanssa. Keskustan pitäisi vain päästä hallitukseen.

Ykkössija vaikuttaa karanneen keskustalta liian kauas. Niinpä puolueen voisi kuvitella tähtäävän kakkossijaan ja sitä kautta mukaan SDP:n vetämään hallitukseen.

Kulmuni kuitenkin väistää kysymyksen siitä, miten hallituksen ero mahdollisesti vaikuttaa keskustan vaalimenestykseen.

– Keskusta tekee nöyrästi töitä ja hoitaa suomalaisten asioita. Me toimimme siitä asemasta, mihin kansanvalta meidät asettaa, hän vastaa.

Aikajana, jossa kuvataan soten käänteitä marraskuun 2015 - maaliskuun 2019 välillä
Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka