1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Suomen luonto jatkaa köyhtymistään – Kainuussakin useita uhanalaisia lajeja

Lähes 12 prosenttia Suomen eläin- ja kasvilajistosta on uhanalaisia.

Hömötiainen on yksi uhanalaisista lajeista Kainuussa. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Suomen ympäristökeskus julkaisi tänään vuosittaisen uhanalaisuusraportin. Raportista käy ilmi, että Suomen yli 22 000 lajista 11,9 prosenttia on uhanalaisia. Viime vuoden arvioinnissa luku oli 10,5 prosenttia.

Kainuun alueella uhanalaisia lajeja ovat muun muassa hömötiainen, suokukko, riekko, susi ja ahma. Myös aiemmin silmällä pidettäväksi lajiksi luokiteltu liito-orava on jälleen vaarantunut.

Suomen ympäristökeskuksen biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaron mukaan lajien vaarantumiselle on monia syitä. Yksi tekijä on metsäteollisuus, sillä suurin osa uhanalaisista lajeista asuu metsissä, joita metsäteollisuus luonnollisesti tuhoaa.

– Myös maanviljelyn rakennemuutos tuhoaa tiettyjen lajien elinympäristöä. Soiden ojittaminen puolestaan vie elintilaa muun muassa suolinnuilta, Lumiaro kertoo.

Lumiaro kertoo, että tavallinen ihminen voi pienillä teoilla pitää yllä luonnon monimuotoisuutta. Jos pihan perälle jättää niityn tai kosteikon, sillä voi olla suuri merkitys lajien selviytymisen kannalta.

– Suosimalla luomua voi saada aikaan muutosta, sillä luomuviljelyssä luonnon monimuotoisuutta suojellaan tehotaloutta enemmän.

Lumiaron mukaan yksittäisen lajin katoaminen ei vielä ole mullistavaa, mutta mikäli lajien katoaminen jatkuu, se tulee vaarantamaan koko ekosysteemin.

– Jos lentokoneesta ottaa yhden penkin pois, se vielä lentää. Mutta mikäli osia otetaan tarpeeksi pois, jossain vaiheessa lentokone tippuu, Lumiaro havainnollistaa.

Suomen ympäristökeskuksen raportin mukaan uhanalaistumisen pysäyttämiseen voi vielä vaikuttaa, mutta toimilla on kiire. 1900-luvun alusta lähtien Suomesta on kadonnut 317 lajia.

– Jos tämä tahti jatkuu, 10–20 vuoden päästä jopa 20–30 prosenttia lajeista voi olla vaarantuneita, Lumiaro sanoo.