Tonttiale tepsi jo Kauhavalla – uusia asukkaita houkutellaan nyt kasvukeskusten ulkopuolelle

Muutamassa eteläpohjalaiskunnassa on herätty huomaamaan, että kunta tarvitsee uusia asukkaita. Kauhavalla rakentajia houkutellaan jo kympin tonteilla. Alajärvellä harkinnassa ovat euron tontit.

tontit
Rakenteilla olevan talon hirsirunko.
Etelä-Pohjanmaan väki vähenee ja uusia asukkaita houkutellaan nyt mm. tonttialella. Kauhava aloitti jo kuukausi sitten tonttien myymisen kympillä. Yle

Etelä-Pohjanmaalla on ryhdytty toimeen väen houkuttelemiseksi kasvukeskusten ulkopuolelle. Esimerkiksi Alajärvellä on aikomus jo tämän kevään kuluessa saada myyntiin euron tontteja. Kauhavalla taas on polkaistu käyntiin jo kuukausi sitten kampanja, jossa tontin saa omakseen kympillä.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan väkiluku on ollut viime vuodet laskeva ja väestökadosta kärsivät lähes kaikki Seinäjoen ympäristökunnat.

Kauhavalla alennuskampanja on jo nyt lunastanut odotukset. Kun koko viime vuonna kunnassa myytiin vain neljä omakotitonttia, nyt kympin tonttikauppa on käynyt jo nelinkertaisesti.

– Me ollaan nyt 16 kauppakirjaa tehty, mikä on todella hyvä saavutus. Tavoite oli, että jos saadaan 20 myytyä, niin hienosti menee. Nyt ollaan tosi tyytyväisiä jo tästä ensimmäisestä kuukaudesta, hyrisee vastaava rakennustarkastaja Maria Annala.

– Viime vuonna myytiin kokonaista neljä omakotitonttia, että tämä on kyllä todella piristysruiske tonttimyyntiin ja koko Kauhavan kaupungille.

Maakunta kaipaa nuoria perheitä

Samanlaista piristysruisketta kaavaillaan myös Alajärvelle, jossa tonttikauppa on käynyt yhtä nihkeästi kuin Kauhavallakin. Päätöstä euron tonteista ei kuitenkaan vielä ole tehty.

Mikäli valtuusto ajatuksen hyväksyy, tontit pistetään jakoon toukokuusta alkaen ja ale-kampanja jatkuisi aina ensi vuoden loppuun saakka.

Kalliita tontit eivät Etelä-Pohjanmaalla ilman kampanjoitakaan ole. Keskusta-alueen ulkopuolella tontti lohkeaa helposti alle viidellätuhannella eurolla ja reilulla kymppitonnilla voi päästä jo rantatontinkin makuun.

Tästä huolimatta esimerkiksi Alavudella, Kurikassa ja Lapualla saatiin tyytyä viime vuonna noin kymmenen omakotitontin myyntiin. Lapualla kauppamäärässä oli jopa kasvua pariin edellisvuoteen verrattuna, jolloin myytiin vielä tätäkin vähemmän.

Kauhavalla laskettiinkin, että kunnan kannattaa uhrata mieluummin tontin hinta nuorten perheiden houkuttelemiseksi kuin miettiä kunnallistekniikan kattamista tonttikuluilla.

– Se on kuitenkin niin pientä se tonteista saatava hinta, Annala perustelee.

Taru ja Villepekka Furu
Taru ja Villepekka Furu löysivät Kauhavalta mieluisen tontin, ja tonttikampanjan ansiosta he säästivät heti noin kymppitonnin.

– Jokaisessa meidän keskuksessa on uusitut päiväkodit. Koulurakennuksia tehdään uusia ja korjataan ja yritetään panostaa siihen, että saataisiin nuoria perheitä, ja pysymään täällä.

MDI-aluekehityksen neuvonantaja Eero Holstila on ajatuskulusta samaa mieltä. Uusia rakentajia on nyt vaikea houkutella, koska haja-asutusalueen kiinteistöistä on valtava ylitarjonta.

– Tässä tilanteessa on aika vaikea myydä tontteja kalliilla hinnalla. Jos niitä aikoo saada menemään, ne pitää antaa melkein ilmaiseksi.

Furut tykästyivät maalaismaisemaan

Alekampanja ja hyvä sijainti houkuttelivat Kauhavalle ensimmäistä taloaan rakentavan Furun pariskunnan. Tonttikaupoissa säästyi heti kymppitonni ja pari sai haluamansa suurehkon tontin maalaismiljööstä Ruotsalasta.

Myös työmatkat Kortesjärvelle ja Seinäjoelle ratkaisivat tontin paikan.

– Se oli keskeisellä paikalla Kauhavaa. Tuntui, että tämä voisi olla se tulevan talon paikka, perustelee Evijärveltä kotoisin oleva Villepekka Furu.

– Siinä oli tilaa. Ja Ruotsalan alue näyttää muutenkin mukavalta ja kivalta. On vähän lenkkimaastoa lähistöllä ja tuohon rakentuu uusi koulu lähistölle. Tulevaisuutta ajatellen se vaikutti tosi isosti meidän päätökseen, vaimo Taru Furu komppaa.

– Tällä hetkellä asutaan Lapualla, mutta se ei ole tuntunut omalta paikalta. Olimme etsineet tonttia kaksi vuotta ja nyt sattui kohdalle.

Tontille nousevan hirsitalon mahdollista jälleenmyyntiä tai arvon säilymistä nuoripari ei ole pohtinut.

– Sillä asenteella rakennetaan, että tähän jäädään asumaan. Ettei toista kertaa lähdetä rakentamaan enää, rakennusinsinööri Taru Furu painottaa.