Koiratalo opettaa opiskelijoille rakentamista ja lisää koirien viihtyvyyttä

Gradia Jyväskylän opiskelijoiden valmistama koiratalo on esillä Jyväskylän Rakennusmessuilla viikonlopun aikana.

Jyväskylä
Monen alan opiskelijat saavat oppia .Gradia Jyväskylän koiratalojen rakentamisista.
Monen alan opiskelijat saavat oppia .Gradia Jyväskylän koiratalojen rakentamisista.Gradia Jyväskylä

Koiratalo on kooltaan noin kolme kertaa neljä metriä ja se sijoitetaan ulkoaitaukseen. Koiratalo muistuttaa reilun kokoista leikkimökkiä, jossa on pieni kuisti ja jokaiselle koiralle oma nukkumatila ja ruokailutaso. Koirat kulkevat sisälle ja ulos eri ovista. Ruokailutasolla vesikuppi ei jäädy talvellakaan.

– Messujen jälkeen se kuljetetaan asiakkaalle Siilinjärven Pöljälle, kertoo talonrakennuksen opettaja Hannu Korhonen.

Kyseessä on neljäs koiratalo, jonka ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat rakentaneet asiakkaalle tilauksesta harjoitustyönä.

Koiratalo soveltuu hyvin harjoittelutyöksi ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Rakentamisessa tulevat tutuksi talon perusrakenteet, kuten ala- ja yläpohja, ulkoseinärakenteet, ulko- ja sisäverhoilu, höyrysulut sekä katon ja ikkunoiden rakentaminen.

Koiratalon rakentaminen työllistää useita opintosuuntia. Gradia Jyväskylän talotekniikan ilmanvaihtoasentajaopiskelijat tekevät muun muassa ikkunapellitykset ja pintakäsittelyalan maalariopiskelijat maalaavat talon. Sähköalan opiskelijat vastaavat sähköistyksistä, kuten ulko- ja sisävaloista, liiketunnistimista, pattereista ja pistorasioista.