Pohjalaiset kansanedustajat eivät yllättyneet soten kaatumisesta – maakunnallisten mallien kehittäminen kaikille tärkeää

Yle Pohjanmaan tavoittamat kansanedustajat kääntävät katseet jo vaalien jälkeiseen aikaan ja maakunnallisiin ratkaisuihin.

sote-uudistus
Lääkäri tutkii potilaan kättä.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä on tärkeätä jatkaa maakunnallisesti, sanovat Yle Pohjanmaan tavoittamat kansanedustajat.Derrick Frilund / Yle

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on perustuslakivaliokunnan jäsen ja ollut käsittelemässä sote- ja maakuntauudistusta sen kokouksissa. Hän tunnustaa olevansa pettynyt soten kaatumiseen ja hallituksen eronpyyntöön.

Soten suhteen puolueiden ja eduskunnan on syytä katsoa nyt Kurvisen mukaan peiliin.

Kurvisen mukaan uudistukseen sisällytetyn valinnanvapausmallin laajuus oli syynä siihen, että aika loppui soten suhteen kesken.

– En malta olla sanomatta, että varsinkin perustuslakivaliokunnassa, kun soten ongelmakohtia on käyty läpi, kaikki perustuslailliset ongelmat ovat johtuneet valinnanvapaudesta tavalla tai toisella, Kurvinen sanoo.

Kurvinen muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on Suomessa välttämätön. Hän myös kehuu maakunnissa tehtyä valmistelutyötä.

– Nyt on tärkeintä, että valmistelutyötä jatketaan maakunnissa.

Kurvinen uskoo, että jonkinlainen maakuntamalli luodaan Suomeen ”ennemmin tai myöhemmin”.

"Eri puolilla Suomea saatu hyviä esimerkkejä yhteistyömalleista"

Kokoomuksen vaasalainen kansanedustaja Susanna Koski ei yllättynyt soten kaatumisesta. Hän kehuu kuitenkin maakunnissa tehtyä valmistelutyötä ja uskoo näin syntyvien mallien tulevaisuuteen.

– Tällä vaalikaudella on tehty paljon sote-uudistuksen valmisteluun liittyvää työtä ja eri puolilla Suomea saatu hyviä esimerkkejä yhteistyömalleista, jotka ovat syntyneet alueiden omista tarpeista, Koski sanoo.

Kosken mukaan seuraavallle hallitukselle jää mittava työsarka sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. Hän kehottaa kuitenkin keskittymään pienempiin kokonaisuuksiin, kuten sote-rahoitusjärjestelmän uudistamiseen.

– Edetään nykyjärjestelmän pohjalta tuhoamatta sen toimivia osia, kuten markkinoita, joissa yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoilla on toimintamahdollisuuksia kokoon katsomatta.

"Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin"

Kansanedustaja Joakim Strand (rkp.) arvioi myös soten kaatumisen olleen nähtävissä jo pitkään. Hän on luottavainen siihen, että maakunnissa soteuudistusta valmistellessa tehty työ ei mene hukkaan.

– Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Strand sanoo.

Maakunnallisen yhteistyön ja sote-palveluiden kehittämisen jatkaminen on vaasalaisen Strandin mukaan edelleen tärkeätä.

– Tärkeätä on, että omalla alueella ja kuntien vetämänä jatketaan palveluiden kehittämistä. Tämä korostaa myös Vaasan ja Mustasaaren yhdistymisen merktiystä ja tärkeyttä.

"Epäonnistuttiin luomaan turvallinen ympäristö"

Kansanedustaja Harry Wallin (sd.) kutsuu sote-kokonaisuutta ”aikamoiseksi farssiksi”. Hän myös hämmästelee hallituksen eroa soten takia.

– Koko neljä vuotta on ollut aika vaiherikasta soten osalta, Wallin sanoo.

Wallinin mukaan yleisesti tunnustetaan, että muutoksia sote-palveluihin tarvitaan. Seuraavan hallituksen hän arvelee joutuvan ottamaan uudistuksen suhteen kuitenkin pienempiä askelia.

– Nyt epäonnistuttiin luomaan turvallinen ympäristö koko Suomeen. Myös niille alueille, joissa väestö vähenee.

Wallin ennakoi, että eduskuntavaaleissa käydään vielä keskustelua siitä, millä mallilla uudistus toteutettaisiin.

– Yksi vaihtoehto on, että sairaanhoitopiirin pohjalle luotaisiin kuntayhtymä, joka tuottaisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon, eduskunnasta pois jäävä Wallin visioi.