Lumitöihin erikoistuneille kaupungin työntekijöille etsitään tekemistä vuoden lumettomina aikoina

Katujen talvikunnossapidon ammattilaisille halutaan löytää riittävästi hommia myös kesäksi.

työntekijät
Kaupungintyöntekijät tekevät lumitöitä
Lumitöitä riittää tänä keväänä vielä moneksi viikoksi.Mikko Savolainen / Yle

Lumitöihin erikoistuneet Lappeenrannan kaupungin työntekijät aiotaan saada tekemään nykyistä tehokkaammin töitä myös lumettomina vuodenaikoina. Muutoksella kaupunki tavoittelee säästöjä katujen ja ympäristönhoidon kuluihin.

Työnjohdon mukaan työn tehostuminen on kiinni pienistä yksityiskohdista. Esimerkiksi tiettyjen kesäkukkien kastelu on ostettu ulkopuoliselta yrittäjältä, vaikka kaupungin omaa kalustoa seisoo samaan aikaan käyttämättömänä.

– Kadun varren kukkien kastelu traktorilla ja peräkärryllä saatetaan ostaa ostopalveluna, kun voisimme yhtä hyvin laittaa kasteluperäkärryn kiinni kaupungin omaan traktoriin, selventää vs. kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

Kaupungintyöntekijät tekevät lumitöitä
Tänä talvena lunta on kuljetettu kaupunkialueelta lumenkaatopaikalle moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna.Mikko Savolainen / Yle

Sama toisinpäin

Sama työn tehostamisen tarve pätee toisinpäin. Kesäkaudella täystyöllistetyille ympäristönhoidon ammattilaisille olisi kaupungin mukaan löydettävä tekemistä nykyistä paremmin kasvukauden ulkopuolella.

– On kaikkien etu, että työ jakautuu tasaisemmin eri vuodenaikojen välillä, Hirvonen sanoo.

Järjestely on osa isompaa säästötavoitetta. Kadut ja ympäristö -vastuualueen kulut nousivat vuonna 2018 noin miljoona euroa ennustettua suuremmiksi. Vastuualueella meneillään olevat yt-neuvottelut koskevat 120 työntekijää.

Vaatii neuvottelemista

Kunnossapitopäällikkö Topi Kangas arvioi, että epätasaisesti eri vuodenajoille jakautuva työ ei ole suurensuuri ongelma mutta asia, joka vaatii neuvottelemista. Työvoiman jakautuminen talveen tai kesään erikoistuneisiin ihmisiin on seurausta aikaa sitten syntyneestä työkulttuurista.

– Kun työntekijä on aikanaan tullut tekemään tiettyä hommaa niin siitä on haluttu pitää kiinni. Nyt yritetään luoda kulttuuria, että työntekijämme ovat moniosaajia, Topi Kangas sanoo.

Kaupungintyöntekijät tekevät lumitöitä
Lumenauraus kaupungin keskustassa vaatii ammattitaitoa.Mikko Savolainen / Yle

Uudenlaisen työkulttuurin luomisella kaupunki tavoittelee sitä, että työntekijämäärä pysyisi muuttumattomana vuodenaikojen vaihtelusta huolimatta. Lisätyöntekijöiden tarve on tarkoitus hoitaa aiempaa tarkemmin kohdennetuilla ostopalveluilla.

– Yritämme saada henkilökunnalle vuodenkierron selväksi. Eli jos henkilö tekee talvella tiettyjä hommia, niin nyt haluamme, että hän tietää jo kevään tullessa, mihin seuraavaksi ryhtyy. Sitä kautta saataisiin tehokkuutta koko organisaatioon, Kangas sanoo.