Päivi Nerg: Soten kaatumista ounasteltu parisen viikkoa - Maakunnissa on lupa käyttää soteen jo myönnetyt miljoonat

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Päivi Nerg sanoo, että sote valinnanvapauksineen ja maakuntineen paisui liian muhkeksi lakipaketiksi eduskunnalle.

sote-uudistus
Päivi Nerg
Päivi NergJarno Kuusinen / AOP

Uudistusta juhdan lailla runsaan vuoden valtiovarainministeriössä vetänyt alivaltiosihteeri Päivi Nerg jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen suunnittelua – yhdessä maakuntien valmistelujoukon kanssa.

– Kunnissa ja maakunnissa on tehty hyvää työtä. Juuri hetki sitten eli vain muutamia tunteja soten ja hallituksen kaatumisilmoituksen jälkeen olin yhteydessä ympäri maata oleviin uudistuksen vetäjiin. Uudistajia oli skypen päässä 250.

Soten kaatuminen on ollut alivaltiosihteerin mukaan aavistettavissa jo parisen viikkoa, joten siihen on osattu varautua.

Nergin mukaan Suomen tarvitsemassa välttämättömässä sote-uudistuksessa on tehty hyvää valmistelua ja pohjatyötä vaikkapa ICT-palveluissa ja uusissa hallintorakenteissa.

Mihin sitten uudistuksen köli karahti? Päivi Nerg sanoo, että maakunnissa edettiin. Syy haaksirikkoon löytyy muualta.

– Eduskunnalle lainsäädäntöpaketti oli aivan liian iso. Ei maakunnille.

Mörkö ei vie eikä rahaa ole hassattu

Jossakin vaiheessa hallitus suorastaan pelotteli sillä, että jos sote- ja maakuntauudistusta ei saada aikaiseksi, menevät sadat miljoonat eurot ja työ suoraan kankkulan kaivoon.

Päivä Nerg rauhoittelee. Loputkin rahat uudistukseen tässä vaiheessa jo myönnetyistä 200 miljoonasta ovat vielä kevään käytössä.

– Rahaa on maakunnissa käytetty, muttei hassattu. Ne rahat, jotka hallitus eli nykyinen toimitusministeristö on uudistukseen myöntänyt, ovat käytettävissä vielä kevään ajan. Siihen ei tarvita uusia päätöksiä toimitusministeristöltä.

Uusia rahoituspäätöksiä hallitus eli vajaavaltainen toimitusministeriöstö ei kuitenkaan saa tehdä.

– Talousohje meiltä tulee ensi viikolla. Sote-valmistelijoiden on tehtävä eräänlainen välitilinpäätös siitä, mitä on saatu aikaan. Mitään tietoa ei saa heittää hukkaan.

Kunnissa jäädään nyt odottelemaan, millaisella rakenteella ja mallilla tuleva hallitus lähtee välttämätöntä terveyspalvelujen uudistusta rakentamaan.

Juttua korjattu klo 18.10 toimitusministeriö-sanat korvattu toimitusministeristöllä.