Hyppää sisältöön

45-vuotias Jaana Kiero aloitti vaihdevuosien hormonihoidot, vaikka voi sairastua niistä – kokosimme hoitojen hyödyt ja haitat

Hormonikorvaushoitojen riskeistä puhutaan paljon. Joskus unohtuu, että ne tuovat tehokkaan avun esimerkiksi unihäiriöistä ja kuumista aalloista kärsiville.

Jaana Kieron vaikeat vaihdevuosioireet ajoivat 45-vuotiaan naisen epätoivon partaalle. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Jaana Kieron vaihdevuodet alkoivat jo 45-vuotiaana.

– Heräilin aamuyöstä. Välillä oli kuuma ja piti ottaa peitto pois päältä ja sitten vilutti ja peitto taas päälle. Lisäksi tuli erilaisia sydänoireita, summaa Kiero oireitaan.

Oireet pahenivat jatkuvasti. Hän ei saanut nukuttua ja valvoi kuukausia. Pahimpina hetkinä Jaana Kiero mietti jopa irtisanoutuvansa töistä, koska mieli oli niin maassa.

– Minua ei kiinnostanut työ enää yhtään. Tuli tunne, että valo on hävinnyt elämästä.

Vaihdevuosioireet vaikuttivat myös parisuhteeseen. Pinna oli kireällä ja mieliala oli apea. Jaana Kieron hormoniarvot mitattiin. Asia selvisi. Vaihdevuodet olivat alkaneet.

Hormonikorvaushoidosta apua

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuoden iässä, joten Kierolla ne alkoivat melko nuorena.

Joillakin naisilla vaihdevuosioireita esiintyy jo ennen kuukautisten loppumista. Unihäiriöt, hikoilu ja mielialan vaihtelut vievät naisen hakemaan apua lääkäriltä. Gynekologin vastaanotolla jokaiselle naiselle mietitään paras mahdollinen hoito. Hormonikorvaushoidossa käytetään tablettia tai ihon kautta annosteltavaa geeliä, suihketta tai laastaria.

Erilaisia hormonivalmisteita löytyy monenlaisia, tabletteja, geeliä, laastaria ja suihketta. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Yli 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii vaihdevuosioireista. Moni pelkää rintasyöpää, mutta lyhytkestoisessa, esimerkiksi vuoden kestävässä hoidossa hormonihoidon aiheuttama lisäriski rintasyövän suhteen on varsin pieni. Toisaalta hoidon tuoma helpotus vaihdevuosioireisiin merkittävä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katariina Roslund Felicitas-Mehiläisestä sanoo, että hormonikorvaushoito on tehokkain apu vaihdevuosioireiden lievittämiseen. Roslundin mielestä hormonikorvaushoidon riskeistä on puhuttu julkisuudessa enemmän kuin hyödyistä.

– Toivon, että julkisessa keskustelussa puhuttaisiin myös hormonihoidon positiivisista vaikutuksista. Estrogeeni ja sentyyppiset valmisteet ovat kuitenkin tehokkaimmat vaihdevuosioireiden hoitamiseen, sanoo Roslund.

Kontrollikäynnit tärkeitä

Rintasyöpä on yleinen sairaus vaihdevuosi-ikäisillä naisilla, käytti hormonihoitoa tai ei. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan hormonihoidon hyödyt ovat yleensä aika selvät: oireiden helpottuminen ja elämänlaadun parantaminen.

– Hoidon alussa, kun oireet ovat useimmiten hankalimmillaan, hyödyt korostuvat. Pitkittyvässä hoidossa taas haitat saattavatkin tulla hyötyjä suuremmaksi, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirjo Inki Fimeasta.

Hormonihoitoa harkittaessa potilaalle tulee tehdä yksilöllinen arvio odotettavissa olevista hyödyistä ja haitoista.

– Hoidossa tulee käyttää pienintä tehokasta annosta, ja hoidon tarve on hyvä arvioida vuosittain niin kauan kuin hoitoa jatketaan, sanoo Pirjo Inki.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katariina Roslundin mielestä hormonikorvaushoidon hyvistä puolista pitäisi puhua enemmän. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Syövänkin uhalla hormonihoito

Jaana Kiero tiedostaa hormonikorvaushoidon riskit. Hän päätti aloittaa hormonihoidot siitä huolimatta.

– Minulla on vahva sydän- ja verisuonitautien perimä. Tiedän rintasyövän ja veritulpan riskin. Olen silti sitä mieltä, että riski kannattaa ottaa. Mieluummin elän täyttä elämää riskien kanssa kuin kärvistelen vaihdevuosioireiden kanssa kotona. Minun on kuitenkin jaksettava työelämässä vielä parikymmentä vuotta.

Jaana Kiero kertoo keskustelleensa myös ystäviensä kanssa vaihdevuosista. Muutamalla ystävällä on rintasyöpä.

– Ystävättäretkin kertovat, että ilman hormonikorvaushoitoa heiltä olisi mennyt työkyky, eivätkä olisi tehneet toisin, vaikka sairastuivatkin rintasyöpään.

Kaikille hormonit eivät sovi

Kaikki eivät halua tai voi käyttää hormonikorvaushoitoa. Keinoja on muitakin.

– Joillekin auttaa jo se, että saa keskusteluapua. Elämäntapamuutokset, liikunta ja tarvittaessa painon pitäminen kurissa voivat helpottaa oireita. Erilaisista luontaistuotteistakin voi löytää avun, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katariina Roslund.

Jaana Kiero sai aluksi vaihdevuosivaivoihin estrogeenigeeliä. Häneltä oli aiemmin poistettu kohtu, joten hän ei tarvinnut keltarauhashormonia. Kiero oli estrogeenilaastarin liimalle allerginen, joten laastaria hän ei voinut käyttää.

Vuoden käytön jälkeen Jaana koki, ettei geeli enää riitä vaivojen hoitoon. Kontrollikäynnin jälkeen lääkitys muutettiin tablettihoidoksi ja limakalvojen hoitoon hän sai paikallisvalmisteen.

Jaana Kiero on tyytyväinen, että aloitti vaikeisiin vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoidon. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Jaana Kieron yöunet paranivat parissa viikossa hormonikorvaushoidon aloituksesta. Kuumotukset hävisivät ja työkin alkoi taas maistua.

– Lääkitys on nyt kohdallaan, toteaa lappeenrantalainen Jaana Kiero hymy huulillaan.

Täältä voit kuunnella Jaana Kieron ja yhdeksän muun naisen kokemuksia vaihdevuosista.

.
.